Banán na cestách. Jak se milované ovoce dostává z plantáže do obchodů?

„Banány musí dosahovat délky nejméně 14 cm a nesmí vykazovat anomální zakřivení,“ říká dovozní vyhláška Evropské unie k ovoci, které patří po jablkách k nejčastěji konzumovanému ovoci u nás. Banány u nás s výjimkou botanických zahrad nerostou. Odkud se tedy dováží a jak se dostaly k plnění rozměrů z vyhlášek?

K největším pěstitelům patří velká Indie a ještě větší Čína, k největším exportérům naopak malý Ekvádor. Největší množství banánů dováží USA, více než 4 miliony tun ročně. Česká republika dováží průměrně přes 160 tisíc tun banánů, banány se drží zhruba v první pětce dovážených potravinářských komodit. I proto dovozy upravuje vyhláškou i Evropská unie, která nařizuje, že banány musí být nejméně 14 cm dlouhé a nesmí vykazovat nepravidelné zakřivení.

Banán pod mikroskopem

Banán je zajímavý obsahem vitamínů a minerálů, i když ze 75 % jde o vodu. Přírodní cukry zabírají skoro 21 % a zabezpečují takřka okamžitý přísun energie. Obsahuje 9 vitamínů – z nich nejvíce C, D a E, má slušnou dávku draslíku – 400 mg ve 100 g, dále hořčík a fosfor. Hladká textura výborně působí na žaludeční stěny například při žaludečních vředech. Banánu se připisují výtečné účinky při zlepšování nálady a zmírnění depresí, snižuje riziko infarktu i krevní tlak a dokonce prý zvyšuje produkci mužského semene.

S banánem se dobře snoubí čokoládová chuť

Krom všech zdravotních pozitiv představuje banán i ideální a přírodně zabalenou svačinu. Dobře se s ním snoubí čokoládová chuť, nejčastěji se proto podává banán přelitý čokoládou nebo s čokoládovým mousse. Hodí se do ovocných salátů, můžete připravit jogurtový fresh s banánem, existují i recepty na těsto připravované s rozmačkanými banány.

Botanické zajímavosti

Jakkoli dorůstá banánovník i několika metrů výšky, není to strom, ale bylina. Zdánlivý kmen tvoří přilehlé pochvy listů. Roste několik let, pak jednou rozkvete, zaplodí a uhyne. To už musí pěstitel myslet na odebrání odnoží, kterých banán tvoří dostatek anebo musí pořídit novou sadbu.

Jakkoli dorůstá banánovník i několika metrů výšky, není to strom, ale bylina

Na plantážích pořád přetrvává vysoký podíl ruční práce, sklizeň nelze mechanizovat. Šlechtitelé se tu uplatnili měrou nevídanou, původní banán plodí malé plody, ve kterých se vyvíjí velké tvrdé černé semeno. Vyšlechtěné odrůdy jsou tzv. partenokarpické, plod se vyvíjí bez opylení, ale také sám nemá semena. Nepatrnými pozůstatky semen jsou drobné tečky kolem středového sloupce.

Transport a skladování

Banány se sklízejí v tzv. technologické zralosti, ne v konzumní. K transportu se používají speciální lodě s klimatizovanými prostorami, kde je řízená atmosféra. Sleduje se obsah oxidu uhličitého, přidávají se oxidy dusíku a posléze i etylen, který reguluje dozrávání.

Proces se dokončuje v dozrávárnách a pak teprve jdou banány na pult. Většinou koupíme banány ještě ne zcela dozrálé, což rychle doženou při pokojové teplotě. Měly by být sytě žluté s drobnými hnědavými tečkami. Nikdy banány neskladujeme v lednici, teploty pod 13,5 stupňů nesnášejí, začnou šednout a ztrácejí na kvalitě.