Bandory na paprice
Kdo na Hromnice pracuje, toho hrom zabije, říkalo se v dobách našich babiček. Oběd ale připravit potřeba je, třeba bandory na paprice.
Ingredience
- 1 kg syrových brambor
- 1 ½ lžíce sádla nebo másla,
- 1 velká cibule
- sůl
- kmín
- 1 lžička sladké papriky
- 1/8 l čerstvé smetany
- 1 lžíce polohrubé mouky
- vývar
Oloupané brambory nakrájíme na plátky. Na sádle osmahneme drobně pokrájenou cibuli, přidáme sladkou papriku, promícháme, aby se zbarvila, a hned přidáme na plátky nakrájené brambory. Podlijeme vývarem, podle obliby přidáme špetku tlučeného kmínu, a dusíme téměř doměkka. Smetanu rozkvedláme s moukou a přilijeme k bramborám, společně dusíme asi 5 minut.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.