Barbora Kulhánková, barmanka z Mělníka, okouzlila porotu a stala se světovou šampionkou

20. únor 2023, aktualizováno

Fantastickým výsledkem skončilo prosincové světové finále barmanské soutěže Monin Cup ve Francii. Zvítězila v něm totiž česká reprezentantka Barbora Kulhánková z mělnického Brloh Baru a stala se tak historicky první českou vítězkou této soutěže. Drinky, ve kterých se v podobě různých ingrediencí promítly její cesty po světě a její pracovní rodina, před porotou světové soutěže nejen namíchala, ale jejich příběh také vyprávěla.

Monin Cup je soutěž pro mladé barmany do 27 let. Úkolem letošního ročníku bylo vytvořit a prezentovat drink splňující tři kritéria: měl být zapamatovatelný, opojný a jedinečný.

Globální finále soutěže, kterého se zúčastnily téměř čtyři desítky barmanů z celého světa, se konalo ve francouzském Bourges. Právě tam má výrobce světoznámých sirupů Monin už od roku 1912 své sídlo.

V prvním kole soutěže mladí barmani namíchali koktejly, kterými se prezentovali v národním kole. Bára nabídla koktejl Le Chemin (Cesta) složený z Earl Grey likéru Monin, ginu Jodhpur, domácího heřmánkového cordialu, slaného roztoku, grepového bitteru a tequily El Jimador. Jednotlivé ingredience měly souvislost s jejími cestami po světě.

Drink La Famille (Rodina)

Bára porotu zaujala a postoupila do závěrečného souboje. Tam namíchala drink La Famille (Rodina), který měl představit její pracovní rodinu, každá složka připomínala někoho z kolegů, kamarádů. Drink obsahoval whisky Bushmills, cordial Paragon White Penja Pepper, likér Chartreuse verte, grepový bitter a tonik.

Bára Kulhánková v prvním kole soutěže oblékla bordó overal a ve druhém červený kostýmek. Byla nepřehlédnutelná, ale porotu zaujala především svými drinky. Ze země galského kohouta přivezla zlato. Podle prezidenta České barmanské asociace Aleše Svojanovského její úspěch dokazuje kvalitu tuzemské barmanské scény.

Bára, která se chce ve své profesi dál vzdělávat, získávat nové a nové zkušenosti, se těší na letošní společný projekt s firmou Monin. A také na volné chvíle strávené u malířského plátna, u piána, na které hraje už mnoho let, nebo u kytary, se kterou začíná.

Spustit audio