Barrandovský most: Silničáři začali připravovat dopravní omezení. Místy se tvořily kratší kolony

14. květen 2022 14:21

Silničáři začali během soboty na pražském Barrandovském mostě vyznačovat dopravní omezení, která vyžaduje oprava mostu. Ta naplno začne v pondělí. Na jižní spojce ve směru na Smíchov se dopoledne tvořily kratší kolony zhruba na patnáct minut. Řidiči se zdrželi také na Strakonické ve směru z centra, kde je provoz zúžen do jednoho jízdního pruhu.

Kolony na Jižní spojce ve směru na Smíchov se dopoledne tvořily zhruba od čerpací stanice Benzina Orlen. Před mostem je totiž provoz částečně omezen a je snížen počet pruhů. Na samotném mostě byl provoz převážně plynulý, přestože silničáři tu v sobotu dopoledne zabrali kvůli vyznačení dopravních změn o jeden jízdní pruh více, než kolik jich bude uzavřeno při rekonstrukci mostu.

Ve směru ze Smíchova byl provoz dopoledne bez problémů. Při rekonstrukci se bude po mostě jezdit třemi pruhy v každém směru namísto nynějších čtyř.

Druhá několikasetmetrová kolona se vytvořila na Strakonické při výjezdu z centra před křižovatkou s Nádražní ulicí. Zde silničáři svedli provoz pouze do jednoho jízdního pruhu, a to kvůli otočné rampě u Lihovaru, kterou při bourání rampy ze Strakonické na most využijí řidiči, kteří přijíždí z jihu a potřebují se dostat na most. Rampa je zatím uzavřena a zprovozněna bude při opravě mostu.

Objízdné trasy

Hlavní objízdná trasa má vést po pražském okruhu ve dvou směrech. „U Zbraslavi najíždí řidiči ve směru na letiště a sjíždějí ulicí k Barrandovu, opačná trasa je nájezd u Zbraslavi a přes Lahovický most směrem k D1,“ říká ve vysílání Českého rozhlasu mluvčí Technické správy komunikací Barbora Lišková.

Už od neděle bude navíc uzavřená i nájezdová rampa ze Strakonické ulice, omezený bude i provoz přímo na mostě. „V každém směru zůstanou průjezdné tři plus tři jízdní pruhy. Most nikdy nebude zcela uzavřen,“ popisuje náměstek pro dopravu, náměstek primátora Adam Scheinherr z uskupení Praha Sobě.

Pro řidiče podle něj bude nejnáročnějších prvních deset dnů na Strakonické ulici, a to právě kvůli bourání nájezdové rampy, kdy bude silnice u mostu zúžena do jednoho jízdního pruhu. Plynulost dopravy na mostě by tím ale ohrožena být neměla.

Poté, co silničáři vyznačí zmíněná dopravní omezení, tak v neděli najedou na most těžké stroje jako frézy, bagry nebo sklápěče. V pondělí začne frézování vozovek na mostě i na rampě a příští týden ve středu začne bourání rampy. Silničáři zároveň začnou opravovat římsy na mostě.

autoři: Adam Bejšovec , Von
Spustit audio