Bázlivec kalinový a chřestovníček liliový

24. červenec 2020

Škůdci s roztomilými jmény, bázlivec kalinový a chřestovníček liliový, se na našich zahradách nechovají mile. Okusují listy rostlin: kalin a lilií, housenky bázlivce mohou způsobit holožír. Zbavte se jich včas. Pokračuje Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář:

Bázlivec kalinový je nenápadný brouk, asi půl centimetru velký. V Evropě je doma. Přezimuje ve vajíčku, které samice brouka v létě a na podzim klade do větviček kaliny, místo pak zamaskuje. Třeba směsí svého trusu s pilinkami, které vykousala z místa, kam je nakladla. Z vajíček se na jaře vylíhne housenka. Vykousává dírky do listů a roste. V době do poloviny června se zakuklí a přibližně za dva týdny se vylíhnou brouci.

Samička naklade do podzimu až pět set vajíček. Podle biologie by tedy ochrana insekticidy před okusem spadala do doby květen, začátek června, kdy se na rostlinách pasou housenky. Také je můžeme v případě, že je dírek jen málo, tolerovat. Když však už někdy v květnu je zničeno prakticky všechno listoví, měli bychom zasáhnout (ošetřit vhodným přípravkem proti žravému hmyzu). Příští rok by totiž mohlo být ještě hůře. Vhodné je kalinu po odkvětu výrazně zkrátit.

Žravé housenky bázlivce kalinového

Kdo pěstuje lilie, možná si všiml, že se na jejich listech začínají objevovat stopy po žíru. Na slimáky se to svést nedá, chybí slizová stopa. Co se tedy na liliích pase? Je to chřestovníček liliový. Chřestovníček proto, že v případě nebezpečí hlasitě chřestí krovkami. Necelý centimetr velký, krásně vybarvený (červený) brouček se špatně sbírá. Když s rostlinou nechtěně zatřeseme, spadne brouk obyčejně na zem. Pokud nespadne na nohy, špatně se hledá. Břicho má černé. I larvy při neopatrném sběru snadno sklepneme na zem.

Jak larvy, tak dospělci likvidují lilie žírem. Některé druhy rostlin trpí v místě požerků náchylností na infekci houbovými chorobami. Larvy se po ukončení žíru kuklí, ještě týž rok se vylíhne brouk, který zimuje v napadaném listí a na jaře se vrací k rašícím liliím.

Chřestovníček je žravý hmyz, můžeme ho tedy likvidovat insekticidy určenými na tyto škůdce. Čím lilie chránit, najdete na webu Českého zahrádkářského svazu v sekci odborné informace, na stránce věnované aktuálně povoleným přípravkům pro okrasné rostliny, pod titulkem Brouci.“

Čtěte také

Spustit audio