Běhejte a pomáhejte. Projekt Run for Help podpoří lidi, kteří přišli o nohy

21. červenec 2020

Už tuto sobotu 25. července můžete v Praze na Letné prověřit svoje běžecké schopnosti a ještě tím přispět na dobrou věc. Organizace No Foot No Stress pořádá za podpory Českého rozhlasu charitativní běh na podporu lidí, kteří přišli o nohy. Svojí účastí a registrací do závodu pomůžete znovu sportovat právě hendikepovaným.

Většina lidí z organizace No Foot No Stress přišla o nohy po prodělání meningokoku. Akce má posloužit i k osvětě. Onemocnění je totiž mezi lidmi podle lékařů hodně rozšířené a může být životu nebezpečné. Řada lidí prý vůbec neví, že existuje účinná prevence – tou je očkování, u té nejohroženější skupiny, to znamená u kojenců a malých dětí, je navíc hrazené z veřejného zdravotního pojištění nebo alespoň s částečným příspěvkem. Řada těch, kteří onemocnění prodělali a lékaři jim museli nohy amputovat, ale chce dál sportovat, a právě těm má pomoct charitativní běh Run for Help.

Jak pomoct

Stačí se na Run for Help zaregistrovat, ať už na internetu nebo přímo na místě, a zaplatit startovné. Všechny peníze z transparentního účtu totiž organizátoři využijí na nákup speciálních protéz, které lidem sportovat umožní. Na ty se totiž pojištění nevztahuje a jedna stojí kolem 80 tisíc korun. Už v sobotu při závodě předají organizátoři hned čtyři takové speciální protézy.

Organizátoři připravili řadu různých tratí. Třeba třísetmetrovou pro ty úplně nejmenší, ale taky čtyř nebo osmikilometrový okruh pro dospělé. Každý si tak může vybrat trať, která vyhovuje jeho fyzickým možnostem. Vyprodaná už je třeba registrace na virtuální běh, kterou organizace připravila předběžně pro případ, že by koronavirová situace neumožnila závod pořádat. Lidé si tak trať zaběhnou tam, kde jsou zvyklí a svoje výsledky nahrají do digitální výsledkové listiny. V sobotu na Letné poběží i sami hendikepovaní sportovci.

autoři: Adam Bejšovec , jp
Spustit audio