Benzín za 8 korun, pivo 4,80. Na Staroměstské radnici byly otevřeny schránky se vzkazy z let 1949 a 1984

8. září 2017

Pod střechami pražských památek jsou podle historiků uložené desítky schránek s poselstvím od našich předků. Čtyři takové tubusy našli restaurátoři na vrcholku věže Staroměstské radnice. Dnes je otevřeli. Byly v nich listiny, mince nebo dobové noviny. Ve čtyřech schránkách byly uloženy vzkazy z let 1949 a 1984, tedy z let předcházejících dvou rekonstrukcí.

Schránky byly ukryté v nejvyšším místě Staroměstské radnice. „Tubusy byly nahoře v hlavních makovicích na centrální věži. Je to tradice, že se vždycky ukládaly dokumenty do těch makovic. Tak jsme čekali, že tam něco bude,“ říká restaurátor Pavel Filip.

V textu se píše: Dne 15. 10. 1984 byly upraveny ceny piva. Z důvodu úpravy cen poklesla spotřeba tohoto zlatého moku. Průměrná hodnota uvedeného moku činí za jeden půllitr 4,80 Kčs.

„To je vzkaz pro klempíře, kde se píše, kdo na tom dělal, kdo na tom pracoval, kolik stojí pivo, kolik stojí benzin. A že i v této době hrozí 3. světová válka,“ vysvětluje Pavel Filip, „je to úsměvná věc a je to určitě zajímavé se s tím po těch 33 letech seznámit.“

Historici plánují nechat poselství budoucím generacím i po skončení současné rekonstrukce radnice. Jestli v dokumentech bude zmínka i o cenách piva, zatím neví.

autor: mav | zdroj: ČTK
Spustit audio

Více z pořadu