Beránek kam se podíváš. Největší sbírka velikonočních forem čítá 400 kusů

10. duben 2023, aktualizováno

Jaroslava Holinová, majitelka největší sbírky forem na pečené beránky u nás, žije v Libiši na Mělnicku. Její sbírka má kromě zápisu v České knize rekordů i dvě ocenění Klubu sběratelů kuriozit, kterého je dlouholetou členkou. Sbírá i další věci, forem na beránky má ale nejvíc.

Ve sbírce paní Holinové najdete kameninové, litinové, plechové nebo i silikonové formy. Liší se velikostí i způsobem pečení. Někdy se beránek pekl ležící, jindy nastojato, hlavou dolů. Formu na beránka nemívala každá rodina. Bývalo zvykem, že na farách nebo na statcích se peklo pro větší skupiny lidí, a to vyžadovalo větší formy. Na zbytek těsta se používaly zase ty nejmenší, třeba jen deset, dvanáct centimetrů široké. Kromě pečících forem se dělávaly také dřevěné, které sloužily k výrobě beránků z másla.

Jaroslava Holinová

Paní Holinová nám vyprávěla, že másloví beránci, vytvarovaní některými z historických dřevěných forem, současníkům připomínají třeba žirafu. A některé formy na beránka vypadají spíš jako forma na kravičku. Představy tvůrců prostě byly různé.

Další sbírky Jaroslavy Holinové obsahují kraslice nebo dámské kapesníčky s ručně háčkovanou krajkou.

Spustit audio

Související