Beroun ovládla pravicová koalice, starostou bude potřetí Jiří Besser

18. listopad 2002

Radnici Berouna ovládlo vítězné volební uskupení České strany národně sociální (ČSNS) - nezávislých kandidátů spolu se stranami ODS a ODA. Starostou se už potřetí stal lídr ČSNS Jiří Besser, místostarostou byl zvolen lídr ODS Tomáš Havel. Na ustavujícím zasedání o tom dnes rozhodli zastupitelé města. Koaliční strany přitom v městském sboru disponují těsnou většinou 12 z 21 zastupitelů.

Staronový starosta Jiří Besser ČTK řekl, že jeho strana dala přednost spojení s pravicovými stranami před ČSSD, s níž vládla uplynulé čtyři roky. "Sociální demokracie se dostala svým chováním v minulých letech mimo možnost koaličních jednání," prohlásil. Rozpory s ČSSD se podle něj vyhrotily letos v dubnu, kdy se jej sociální demokraté neúspěšně pokusili odvolat. To ČTK potvrdila i bývalá místostarostka Lenka Šmídová (ČSSD), podle ní si však starosta přivodil hlasování sám svým autoritářským jednáním.

Podle Bessera bylo už samo spojenectví s ČSSD před čtyřmi roky "sňatkem z rozumu". ODS tu totiž v roce 1998 rozpustila své místní sdružení, které nepodpořilo senátního kandidáta ODS Milana Knížáka. Občanští demokraté tím ztratili možnost podílet se na sestavení koalice a ČSNS muselo hledat názorový kompromis se sociálními demokraty.

Zastupitelé dnes dále zvolili sedmičlennou radu města, v níž mají po třech zástupcích ČSNS - nezávislí kandidáti a ODS a jednoho zástupce ODA. V komunálních volbách v Berouně získalo uskupení ČSNS - nezávislí kandidáti pět míst v zastupitelstvu, stejně jako druhá ODS. Sociální demokracii a KSČM mají shodně čtyři mandáty, ODA dva mandáty a koalice KDU-ČSL a US-DEU jeden.

autor: red
Spustit audio