Berounské ceny Trilobit 2008 znají své majitele

26. leden 2009

Výroční ceny Trilobit Beroun znají své majitele. Slavnostní ceremoniál, který moderovala Ester Kočičková, se konal v berounském kině Mír, kde došlo k ocenění devíti projektů. Ani letos nechyběla cena Vladislava Vančury za celoživotní přínos české kinematografii. Na vyhlášení byla také naše berounská zpravodajka Lucie Zemanová...

Porota se letošní rok rozhodla udělit pouze tři Trilobity - Pavlu Štinglovi, Miroslavu Jankovi a Mariánu Polákovi. Čestné uznání získal například Bohdan Sláma za film Venkovský učitel nebo Petr Jančárek a Petr Šibilev za dokument Pan Parkinson. Zvláštní cenu poroty si odnesl herecký soubor Petra Zelenky za film Karamazovi. Cenu Vladislava Vančury za celoživotní přínos české kinematografii získal režisér Ladislav Helge.

Vítěze vyhlašovala zpěvačka a moderátorka Ester Kočičková. "Moderovalo se mi jako minulý rok těžko, protože v sále seděl nejen Jan Kraus, ale i členové FITESu," řekla Ester Kočičková, která měla mezi oceněnými své favority, a to Miroslava Janka a Petra Šibileva spolu s Petrem Jančárkem.

Slavnostní ceremoniál si nenechali ujít ani představitelé Berouna. Ti předávali ceny, které vyrobila nižborská sklárna Rückl Crystal. Místostarosta města Tomáše Havel se nechal slyšet, že je rád, že se tyto prestižní ceny předávají zrovna v Berouně. Podle něj čeká berounské kino další etapa rekonstrukce, Trilobiti by se mohli možná už příští rok předávat v modernějším a hezčím prostředí.

Dokument z předávání filmových a televizních cen, který vás seznámí také s porotou a přinese několik zajímavostí z hostitelského města, se bude vysílat 11. února na druhém programu České televize.

autor: Lucie Zemanová
Spustit audio