Berounské lvice historicky prvním evropským ženským týmem na Mistrovství světa v rybníkovém hokeji

17. duben 2019
Dopolední host

Pět českých děvčat – Marina Hužvárová, Magdaléna Genčevová, Magdaléna Charvátová, Eva Adamová a Jana Vacková - se letos v únoru vydalo za oceán na dobrodružnou cestu k jezeru uprostřed kanadských lesů s cílem utkat se ve World Pond Hockey Championship. Historicky první a také jediná evropská sestava žen s krásným týmovým názvem Prague Ice Ladies se statečně poprala s nástrahami  cesty, aby se v městečku Plaster Rock prostřílela až do čtvrtfinále rybničního mistrovství.

Nemohla jít na baletní konzervatoř, proto se tak trochu z trucu dala na hokej, směje se krásná, křehká dívka ve studiu Regionu. První krůčky na ledě absolvovala jaksi přidruženě v hokejové přípravce Slavie se svým starším bratrem. A hokejové brusle za ty dívčí nikdy nevyměnila, přestože se pak dlouhé roky nadšeně věnovala baletu. Však má balet s hokejem společné například to, že tréninky bolí. Mladá hokejistka, studentka Pedagogické fakulty UK, nám vysvětlila v čem se mužský a ženský hokej liší, a jak je to například s výstrojí a chrániči. Hraje 1. ligu ženského hokeje za Berounské lvice, ale nevynechá ani žádnou příležitost zahrát si s již zmíněným starším bratrem v mužské hobby lize. Právě tam se dozvěděla o možnosti zúčastnit se Mistrovství světa v rybníkovém hokeji v Kanadě, když si sežene tým.

Rybníkový hokej má jiná pravidla než ten klasický, střílí se na nízkou branku, ale hlavně jsou na ledě pouze čtyři hráči bez brankáře. Marina tedy oslovila tři své spoluhráčky z Berouna, k nimž přibrala parťačku, s níž kdysi hrála za Kladno. Nově vzniklý dívčí tým si musel vše potřebné pro svou kanadskou misi zařídit zcela sám, od naplánování cesty, pořízení letenek, zakoupení dresů a týmového oblečení až po zajištění ubytování. S financováním děvčatům hodně pomohli rodiče a naštěstí se našlo i pár sponzorů.

Divácky velmi atraktivní rybníkové mistrovství světa se odehrává v městečku Plaster Rock v Novém Brunšviku. Na tamějším jezeře Roulston zápolí hokejisté na dvacítce herních ploch současně, však se také do bojů o vítězství zapojuje více než 100 týmů. Ovšem dostat se tam nebylo vůbec snadné, protože cestu značně zkomplikovalo počasí. České Amazonky se měly přepravit z Montrealu autobusem, jenže ten nejel kvůli začínajícímu blizardu. Nezbylo, než si vypůjčit auto a vydat se po vlastní ose. Na dotaz, zda celých 700 km odřídila ve sněhové vichřici sama, odpovídá kapitánka týmu Marina Hužvárová: „Nenechala bych řídit nikoho, kdo by nechtěl.“

Prague Ice Ladies

Mimo našich Prague Ice Ladies dorazilo do Plaster Rocku, kde to od 14. do 17. února 2019 žilo světovým mistrovstvím World Pond Hockey Championship, pět českých mužstev: Czech Lions z Chomutova, HC Filip Hockey Ostrava, Namest nad Oslavoe Captains – že se jedná o Náměšť nad Oslavou snad ani není třeba dodávat, První Lajna z Oseka nad Bečvou a obhájci titulu z předešlého roku Staré pušky ze Ždáru nad Sázavou. A došlo pak k přímo fantastickému finále v česko-slovenských barvách, protože titul vybojovali náměšťští Captains nad bratislavskými Frosty Shots Zoznam.

Dlouhovlásky Prague Ice Ladies vedené Marinou Hužvárovou předvedly v Kanadě skvělý výkon, když se mezi 16 ženskými sestavami statečně probojovaly do čtvrtfinále. Ba co víc, vepsaly do historie World Pond Ice Hockey Championship své absolutní prvenství hráček ze Starého kontinentu.

Spustit audio