Bestseller

15. listopad 2005

Včera jsem tu mluvil o dnes mimořádně oblíbené, původem řecké předponě mega-, která se dá připojit praktický ke každému slovu, a informovat tím, že v tomto případě jde o něco ale opravdu ale skutečně ale hodně velkého. A tedy významného; co je velké, to je významné, takhle to má náš živočišný druh zakódované. K předponě mega- jsem včera dospěl tím, že jsem v jednom článku narazil na slůvko megaseller, což, jak jsem usoudil, je něco ještě víc, něco ještě lépe prodávaného než bestseller.

Bestseller je totiž, jak jsem včera říkal, "kniha, zboží jdoucí dobře na odbyt". Neříkal jsem však, jaký původ má samotný výraz bestseller, a protože etymologie slova bestseller je docela zajímavá, budu se jí věnovat dnes. Bestseller je slovo anglické, není to v češtině slovo úplně nové, vyskytuje se už ve Slovníku spisovného jazyka českého z poloviny minulého století. Přesto u něj zatím nedošlo k žádnému počeštění, které je u slov v češtině déle žijících obvyklé. Vyslovujeme ho prakticky stejně jako se vyslovuje v angličtině a píšeme ho také stejně, tedy se dvěma el, přestože čeština má tendenci zdvojená písmena u přejatých slov redukovat na jedno. Jde o slovo složené. Best je anglicky nejlepší a seller je ze slovesa sell, které znamená prodávat, jít na odbyt, vést obchod a v americké angličtině také dělat něčemu reklamu a reklamou vydráždit k přání vlastnit. Kromě slova bestseller, nejžádanější kniha, existují v angličtině ještě výrazy goodseller, dobře prodávaná kniha, a badseller, kniha prodávaná špatně. Ta do češtiny, možná zatím, ještě nedorazila.

Michal Novotný

K anglickému slovesu sell Jiří Rejzek ve svém etymologickém slovníku podotýká, že souvisí se základem -slat, který se vyskytuje v českých slovesech obeslat, předeslat, vyslat, seslat, zaslat a nedávno vzniklém přeposlat, což je skupina sloves zajímavá tím, že jejich základ dnes už neexistuje samostatně. Staročeské sláti ve významu posílat, bylo zapomenuto a dnes se vyskytuje jen ve spojení s předponami. A také jako základ běžných podstatných jmen poslanec, posel, obsílka, vyslanec, zásilka a třeba zasilatelství.

Náměty, dotazy a připomínky mi můžete posílat na e-mailovou adresu michal.novotny@rozhlas.cz

autor: Michal Novotný
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.