Betlémářská dílna Jiřího Rückera připomíná krásu starých řemesel. I jeho dláta jsou malá umělecká díla

14. prosinec 2022

Jiří Rücker z Peček chtěl být od malička řezbářem, ale začínal jako rytec kovů. V dětství ho okouzlily betlémy, které vyrábí sobě i ostatním pro radost. Když vstoupíte k němu do dílny, dýchne na vás kouzlo starých časů a poctivého řemesla.

Řezbáře Jiřího Rückera okouzlily betlémy už v osmi letech a vyrábí je dodnes. „Já jsem prvně betlémy viděl na Příbramsku, odkud pocházela moje mamka,“ vzpomíná uznávaný řezbář. Dláta zdědil po tátovi a po dědovi, ani teď občas neodolá a koupí si další dláto do dílny. Pracovní nástroje má vyrovnané v zeleném kapsáři. Ty nejoblíbenější si sám také ozdobil. Některé mají na konci rukovětí vyřezané sošky nebo hlavičky.

Rodák z Českého Brodu strávil většinu svého života v Pečkách, právě tam najdete i jeho dílnu. Dřevořezba bývala původně jen zálibou, věnoval se hlavně rytectví. Na svém kontě má jak kovová razítka, tak pečetidla nebo mědiryty či oceloryty, které potom může vytisknout ve své tiskařské dílně. Ze dřeva kromě betlémů vyrábí i loutky, fajfky a perníkové formy. Je nositelem titulu Mistr tradiční rukodělné výroby Středočeského kraje a v roce 2016 získal ocenění Nositel tradice lidových řemesel.

Figurky do betlémů vyrábí podle nejlepších českých tradic. Práce má opravdu hodně a plány ještě větší. Rád by totiž vytvořil prostor, kde by vystavil už hotové figurky, pro které zatím nenašel místo. Je jich asi 120.

Z čeho betlémáři vytvářejí modely betlémů? A jak se ovečkám vyřezávají drobná ouška? Poslechněte si v příspěvku Báry Kvapilové.

 

Spustit audio