Betonárka v Lužné u Rakovníka oslavila 100 let. První betonové tašky přetrvaly a dodnes pokrývají místní střechy

29. listopad 2022

Betonárka v Lužné u Rakovníka byla založena už v roce 1922. Zakladatel firmy se jmenoval Václav Štys a přezdívalo se mu luženský Baťa. Jeho vnuk Oldřich Krabec vede firmu 32 let, a i když mu táhne na sedmdesát, na odpočinek se ještě nechystá. Betonárku rozšířil o stavebniny, železářství a prodej zahradní techniky. Montérky prý nesundává, ani když jde do banky.

Oldřich Krabec si rázným krokem vykračuje přes dvůr, nad kterým vlaje červenobílý prapor s logem rodinné firmy. Zná tam každé zákoutí. Ve staré dílně, kterou postavil jeho dědeček, si hrával jako malý kluk. Do studny, kterou teď ukrývá kovový poklop, dokonce kdysi spadl. Dlouho se jí potom vyhýbal obloukem.

Zakladatel firmy Václav Štys se narodil v Lužné a jako vyučený zedník se podílel na stavbě místní školy. Po návratu z 1. světové války založil rodinu a postavil první dílnu. „Co já vím z fotografií, tak měl 4 zaměstnance a míchalo se všechno ručně,“ vysvětluje Oldřich Krabec. „Když už se trochu zmohl, tak si postavil tuhle velkou dílnu, já tomu říkám stará dílna, no a začal dělat tady.“ V Lužné dělali z betonu například kanalizační trubky. Později začali vyrábět i umělý kámen na pomníky a schody.

Betonárku jim v roce 1949 sebrali

„Děda měl vlastně úvěry celý život až do toho roku 1949, pak mu to komunisti sebrali,“ popisuje osud firmy současný majitel. Zakladatel betonárky skončil ve vlastním podniku jako vedoucí a v důchodu tam pracoval jako hlídač. V restituci na začátku 90. let minulého století firmu získala maminka a strýc pana Krabce. Když se Oldřich Krabec rozhodl, že bude v rodinné tradici pokračovat, jeho maminka z toho úplně nadšená nebyla. „Maminka mi říkala v první chvíli, že jsem se zbláznil,“ směje se pan Krabec. Navzdory varování se pustil do práce. Věřil, že už v mládí stačil od dědečka něco odkoukat.

Výroba betonu v Lužné běží i po 100 letech, ale vyrábí se méně a hlavně věci na zakázku. Oldřich Krabec vede firmu už 32 let, a i když by mohl odejít na odpočinek, práce ho stále baví a stále vymýšlí, jak firmu dále rozvíjet. U Krabců nakoupíte stavebniny a cestou se můžete zastavit na návsi pro zahradní techniku nebo si nakoupit v místním kovomatu, kde na hladký chod rodinné firmy dohlíží z fotografie zakladatel betonárky Václav Štys. O tom, že Krabcovi mají podnikání v krvi, svědčí i velký diplom, který kdysi získal František Krabec, tedy druhý dědeček Oldřicha Krabce. Oceněn byl za chmel vystavený na výstavě ječmene a chmele v Praze v září roku 1913.

Spustit audio