Bez technika se stíhačka od země neodlepí. Letecký technik musí znát v letounu každý šroubek

31. červenec 2020

Tři až pět let – tak dlouho trvá příprava leteckých techniků stíhaček JAS-39-Gripen. Bez nich se stroj od země ani neodlepí. Náročnou přípravou prošly i letecké techničky ze základny v Čáslavi. Znát musí každý šroubek v letadle.

Letecký technik stíhaček Gripen má na starosti přípravu stroje k letu. Testuje systémy a kontroluje palivo, olej a hydrauliku. Technik také pilotovi asistuje při startování motorů a po přistání navádí letoun na místo stání. Cesta k takové profesi je dlouhá a náročná. „Výcvik leteckého technika trvá tři až pět let. Předpokladem je technické vzdělání a perfektní angličtina,“ vysvětluje tisková mluvčí 21. Základny taktického letectva Čáslav kapitánka Hana Havrdová.

Bez technika Gripen nevzlétne

Na letecké základně v Čáslavi pracují i ženy – letecké techničky. „Ta práce je prostě skvělá,“ popisuje jedna z žen ve vojenském stejnokroji, která v rámci přípravy absolvovala také specializovaný kurz ve Švédsku. „Děláte s technikou. Děláte něco, co je neobvyklé, zvláštní. Ta práce vyžaduje preciznost a soustředěnost.“ Jak vypadá její pracovní den? A co může leteckého technika v práci překvapit? Poslechněte si v reportáži Báry Kvapilové.

Letoun Jas-39 Gripen
Spustit audio