Bez zahraničních dělníků bychom dýně z pole nedostali, říká farmář

30. září 2017

Loni zloději vyplenili dýňové pole u Bykoše na Berounsku. Oplotit ho podle farmáře Jana Brotánka nemá smysl, Češi jsou prostě na paběrkování zvyklí. Zastaví u silnice, vyskočí z auta, dýni si odříznou a hurá pryč. Bez placení.

Farmář Jan Brotánek se pěstováním dýní zabývá víc než dvacet let. Na statku v Bykoši na Berounsku je ale vyrytý letopočet 1857. „Dochovalé rodinné knihy jsou ještě před tímhle datem, pravdou je, že dýně tady až na nás nikdo nikdy nepěstoval,″ říká zemědělec.

Na okolních polích má vysazeno asi dvacet druhů dýní, a to jak okrasných, tak určených k jídlu. „Dýně potřebují hezké počasí a my jsme měli letos problém, že když jsme na jaře zaseli, osm týdnů nepršelo, takže rostlinky strádaly,″ poznamenal Brotánek.

Na farmě v Bykoši vás čeká ohňostroj barev

Tak velkou škodu, jakou zemědělci přivodili loňští zloději úrody, ale počasí neudělalo. Tehdy se škoda vyšplhala na zhruba 300 tisíc korun. Policie zloděje nikdy nedopadla.

Uhlídat pole podle Brotánka nejde. „Musíte to ignorovat, v české povaze je paběrkování na polích zakořeněné," říká smutně. Také sehnat brigádníky není podle něj jednoduché. Dýně se musí ručně okopávat a i jejich sklizeň je náročná. „Na poli nemá zájem pracovat nikdo. Pokud bysme neměli brigádníky z jiných zemí, než z České republiky, tak bysme dýně vůbec nedostali z pole," uvedl.

Každý druh dýní se hodí na něco jiného
Spustit audio