Bezděz Ladislava Rennera je nejkrásnější turistickou pohlednicí České republiky

Pět z deseti prvních míst tradiční soutěže o Nejkrásnější turistické pohlednice České republiky obsadily snímky fotografa Ladislava Rennera z České Lípy. Výsledky byly vyhlášeny začátkem ledna.

Vítězná fotka Bezdězu přitom vznikla díky velké náhodě. „Jednoho večera se mi ozval známý, že se na poslední chvíli uvolnilo místo v balonu,“ vypráví fotograf Renner, „takže jsem druhý den ráno vyrazil směr Bezděz.“ Přidanou hodnotou k nezapomenutelnému zážitku, kterým let balonem určitě je, byly nádherné podmínky pro focení. A tak vznikl snímek pro pohlednici Bezdězu.

Ladislav Renner původně točil a stříhal video, s focením začal jako samouk v pětadvaceti letech. Vědomosti získával na internetu, příklad si bral ze zkušených fotografů, jejichž tvorba se mu líbila. Ti pro něj byli inspirací. Používá foťák i dron. Fotí krajinu, architekturu, interiéry, lidi jen okrajově. Pokud je to možné, cesty za focením spojí s rodinným výletem, dcerám rád ukazuje krásy naší vlasti.

Má mnoho oblíbených míst. „Pokud bych musel zmínit jedno, bylo by to Kokořínsko, které je pro mě hodně tajemné.“

A sny Ladislava Rennera? „Cestovat po světě. Protože na světě je tolik úžasných míst!“ Mnohé sny fotografa už si splnil. Díky spolupráci s agenturou CzechTourism se jeho fotky dostaly do celého světa.

Ladislav Renner se v první desítce 26. ročníku soutěže o Nejkrásnější turistickou pohlednici České republiky umístil s pohlednicemi:

Královský hrad Bezděz (1. místo)

Českolipsko – krajina kopcům zaslíbená (2. místo)

Trosky, Český ráj (4. místo)

Jedlová, Lužické hory (6. místo)

Tajemné Zvířetice (7. místo)

Do soutěže bylo přihlášeno 74 pohlednic, 78 turistických vizitek, 62 kalendáříků a 12 turistických deníků a pasů. V uplynulých ročnících této soutěže Rennerovy pohlednice zvítězily už mnohokrát.

Spustit audio

Související