Bezdomovcům poskytne v zimě azyl loď Hermes na Vltavě i další podobné ubytovny v Praze

30. listopad 2021 14:06

Podle odhadů je v Praze asi 5 tisíc lidí bez domova. Ty už několik dní začínají ohrožovat nízké teploty, hlavně v noci. Od zítřka tak v našem hlavním městě začnou fungovat další místa, kde najdou aspoň dočasný azyl, kde se budou moct zahřát a přespat.

Připravená je pro ně například loď Hermes pod Letnou. Ta je navíc otevřená celý rok a klienti služby už využívají, třeba v noci na úterý tam přespalo asi 120 lidí. Podobná zařízení budou fungovat taky v Michli, na Smíchově, ve Vysočanech nebo Holešovicích. Celkem pražský magistrát ve spolupráci s neziskovými organizacemi zajistí přes zimu skoro 540 lůžek.

Loď Hermes poskytuje přístřeší lidem bez domova

Některá zařízení ale mají otevřeno v systému 24/7, takže v nich můžu klienti zůstat i přes den. To je třeba případ ubytovny v Michli nebo vysočanských Kloubových domů. Praha také využívá i kapacity některých hostelů jako dlouhodobější ubytování.

Přijít tam může kdokoli a jen nahlásí, že nemá kde přespat. Překážkou není ani to, že je člověk pod vlivem alkoholu nebo jiné návykové látky, jen nesmí být agresivní. „ Jen v případě, pokud vidíme, že by ten člověk mohl být rizikem pro sebe i pro okolí, tak úzce spolupracujeme se záchytkou,“ vysvětluje ředitel Centra sociálních služeb Praha Martin Šimáček.

Na loď Hermes nebo do Michle můžou klienti přijít i se psy. Ale protože se i letos zase zhoršuje koronavirová epidemie, tak platí i základní dodržování základních hygienických pravidel jako mytí rukou, nošení roušek a respirátorů a co možná nejvíc dodržování rozestupů. Pracovníci ale budou u lidí taky vizuálně kontrolovat případná respirační onemocnění. „Případně mu změříme teplotu a můžeme provést antigenní samotest,“ dodal Šimáček.

Loď Hermes poskytuje přístřeší lidem bez domova

V případě pozitivního výsledku zorganizují pracovníci ve spolupráci s hygieniky potvrzující PCR testy a případný převoz do jiného zařízení, kde dotyčný může karanténu vystonat.

Pomohou i tzv. Nocleženky

Neziskové organizace i pražský magistrát bude ale přes zimu zajišťovat i ještě další služby. Chtějí například pokračovat v očkování lidí bez domova. Podle radní Mileny Johnové z Prahy Sobě jich má vakcínu zhruba 500. O jaký poměr jde, se nedá říct, protože neexistují přesná čísla, kolik lidí v Praze nemá kde bydlet, kde přespat.

Loď Hermes poskytuje přístřeší lidem bez domova

Starší statistiky mluví až o 5 tisících. Začne fungovat taky intervenční tým, tj. taková komunikační spojka mezi klientem a třeba nemocnicemi, aby například dokázal nasměrovat člověka, jaké všechny služby může využít a kde, aby tu zimu v pořádku přežil.

Lidem bez domova můžeme přispět i my ostatní. Znovu už fungují tzv. Nocleženky, kdy můžeme těmto lidem koupit poukázku na přespání. Praha také kvůli tomu spouští web bezdomova.eu. Tam je ucelený přehled míst, kam lidé můžou jít, aby se vyspali, napili, najedli, popřípadě i spolků a organizací, které lidem bez domova pomáhají se závislostmi, zdravotními nebo psychickými problémy.

autoři: Kristýna Vašíčková , Von
Spustit audio