Bítovanská zoo je sice malá, ale zato velmi oblíbená. Ukazuje šelmy, opice i kozy

20. květen 2020

Název zahrady Exotika na ranči vystihuje přesně to, čím zoo v Bítovanech na Chrudimsku v Pardubickém kraji je. Po prohlídce exotické části si totiž můžete klidně vlézt do výběhu s kozami, nakrmit králíky nebo se projet na koni.

Do minizoo s názvem Exotika na ranči zavítali první návštěvníci v květnu 2019. Ranč založili manželé Blažkovi, kteří v Bítovanech koupili a opravili starou zemědělskou usedlost na okraji obce. Uvnitř statku vybudovali vnitřní ubikace pro zvířata i venkovní výběhy. Na voliéry s primáty nebo šelmami navazují ohrady na přilehlém pozemku, kde se prohánějí lamy nebo klokani. V zahradě nechybí dikobrazi, mangusty, surikaty nebo celá řada druhů exotických papoušků.

K hlavním „atrakcím“ bítovanské zoo určitě patří primáti. Nikde jinde v Pardubickém kraji tolik druhů opic nenajdete. Ke kočkodanům, gibonům lar nebo lemurům přibyli na jaře 2020 jedny z nejmenších opiček světa, kosmani. Manželé Blažkovi letos vybudovali také novou voliéru pro opice malpy plačtivé.

Výběh s lamami

V současné době je v bítovanské zoo k vidění i několik opičích mláďat. „Návštěvníkům se ale nejvíc předvádí naše opice Sissi, což je gibon lar. Velmi ráda návštěvníkům kradla brýle nebo mobily, nepomohla ani výstražná cedulka, takže jsme před voliéru museli umístit ještě zábradlí a zvětšit bezpečný prostor,“ dodává s úsměvem zakladatelka bítovanské zoo Jana Blažková.

Sněžní levharti a pumy

K novým obyvatelům zoo patří také pár irbisů. Velkých kočkovitých šelem, které jsou známé také pod označením irbis horský nebo levhart sněžný. Jejich původní domovinou jsou horské oblasti Střední Asie. Hned do vedlejší voliéry se přestěhovaly ze svého starého výběhu pumy Eva a Adam. Z kočkovitých šelem manželé Blažkovi chovají ještě karakaly, servaly a nechybí ani rys ostrovid.

Kočkovitá šelma karakal

Zdá se, že kočkovité šelmy manželům Blažkovým opravdu přirostly k srdci. „Profesí nejsme veterináři ani vystudovaní chovatelé cizokrajných zvířat. Prostě jsme si jednou jen tak pořídili kočku. No a k ní postupně začali přikupovat další zvířata,“ směje se Jana Blažková. Jak se jejich exotická farma rozrostla, o tom se v Bítovanech můžete přesvědčit sami, a to vždy od úterý do neděle, kdy je areál Exotika na ranči přístupný veřejnosti.

Spustit audio