Blesková povodeň v Libčicích vytvořila ,asfaltový pařez‘. Místní odklízejí bahno ze studní

10. červen 2019 11:05

Lidé z Libčic na Příbramsku stále likvidují následky čtvrteční bleskové povodně. Voda tam po bouřce s sebou vzala bláto a nečistoty z polí, potom zaplavila studny a sklepy místních domů. Proud taky podemlel jednu z okolních silnic mezi Dražeticemi a Chramištěm.

„Byla to blesková povodeň, a jak rychle přišla, tak rychle odešla. Ale následky, jako zaplavené studně a sklepy, bohužel zůstaly. V sobotu a v neděli se proto čistily studny. Také se odstraňovalo bláto,“ popsal Regionu nezávislý starosta Nového Knína Tomáš Havlíček.

Povodeň také poškodila nedalekou silnici. Jde o méně frekventovanou komunikaci, využívají ji ale zejména autobusy obsluhující městské části. Autobusy nyní jezdí po náhradní trase a podrobnosti je možné se dozvědět na webu nebo na zastávkách.

„Nevím, jak dlouho bude trvat oprava. Ale jedna část byla ve velmi dezolátním stavu, takže to bude trvat minimálně v řádu dnů,“ dodal starosta.

Asfaltový pařez

Na fotkách z místa je vidět také „asfaltový pařez“, uvnitř kterého je pneumatika.

Silnici podle cestmistra z Krajské správy a údržby silnic Středočeského kraje Jana Lanhanse voda podemlela a nadzdvihla. Vozovka je popraskaná asi na 60 metrech čtverečních. Voda s sebou vzala i pneumatiku, která skončila pod asfaltem v silnici. Asfalt nad ní ráno už nebyl, takže byla dobře vidět.

Podle cestmistra Jana Langhanse ji vzal mohutný proud z krajnice, nadzdvihnul asfalt a tlačil ji pod ním asi tři metry.

„Končil tam nový asfaltový koberec. Jak přišla přívalová vlna, zvedla nový asfalt a mimo jiné se pod něj dostala pneumatika. Jinak to asi být nemohlo,“ dodal starosta Havlíček.

Nový asfalt podle něj na místě nebyl dlouho, položen byl nejpozději před dvěma lety. Silničáři měli k úseku přidat další. Zahrnout ale nyní budou muset nejspíš i opravu vodou poničené silnice.

Podle starosty se na škodě podílelo i dlouhodobé sucho. „Voda tekla z polí, které se svažují k Libčicím. Jak začal prudký déšť, pole byla vyschlá a půda ztvrdlá,“ dodal.

autor: Radek Duchoň
Spustit audio