Bloodhound: svéhlavý a zároveň vstřícný pes s vynikajícím čichem

1. březen 2022

Někdy ho najdete pod názvem svatohubertský pes. Když křižáci přivezli do Evropy psa s vynikajícím čichem, ujali se dalšího šlechtění mniši z belgického opatství svatého Huberta. Vychovali plemeno s mimořádnou čichovou schopností. To se zpočátku využívalo při lovu, později pak při hledání osob.

Povahově je bloodhound přátelský, vstřícný, ale zároveň má svou hlavu a nejdřív promyslí, jestli povel splní nebo ne. Ovšem nedostižný je při stopování, je schopen zachytit stopu i dva týdny starou. Proto se také využívá k hledání ztracených lidí. Nejde po stopě s nosem u země, ale zachytává pach v prostředí a může tak volit i odlišnou trasu. Je to jeho největší vášeň a záliba.

Potřebuje delší, ale ne zrovna nejrychlejší procházky – pokud tedy zrovna nechytí nějakou pro něj zajímavou stopu. Dvakrát ročně líná a tehdy je potřeba srst vyčesávat, jinak není na péči náročný. Jen se musí dávat pozor, aby se mu nedostala do uší voda nebo zbytky krmení, pak hrozí zánět a je dobré uši kontrolovat a podle potřeby čistit.

A poslední dobrá rada – komu vadí psí sliny – ten ať si bloodhounda nepořizuje, vzkazuje chovatelka bloodhounda Michaela Hrdinová.

Spustit audio