Bobkový list je učiněný zázrak a nepatří jenom do polévky. Má totiž léčivé účinky
Vavřín, chcete-li bobkový list, se v české kuchyni používá už stovky let a dodnes je nezastupitelný. Přidává se čerstvý nebo sušený do polévek, omáček, k pečeným i dušeným masům.
Nejen, že jídlům dodává specifickou chuť a vůni, ale jeho používání má také velmi dobrý vliv na naše zdraví. Snižuje hladinu cukru v krvi, čistí játra, mírní otoky, pomáhá při nechutenství a podporuje trávení.
Můžete z něj také uvařit čaj proti kašli nebo ho vylouhovat v teplém oleji a mazat s ním bolavé klouby. Bobkový list je zkrátka další z dlouhé řady bylinek, bez kterých se naše babičky neobešly. A my jsme na ni naštěstí nezapomněli.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Nenechte si ujít kouzlo staré Číny s Hankou Maciuchovou
Ondřej Kepka, režisér a moderátor


Tajný deník čínské císařovny
Románové zpracování životního příběh císařovny vdovy Cch'-si, která se jako mladá dívka Jehonala stala konkubínou císaře a díky mimořádné inteligenci, intrikám i krutosti dokázala postupně vystoupat na vrchol a na půlstoletí se stát faktickou vládkyní Číny.