Přejít k hlavnímu obsahu

Bohemians: Legendární fotbalista Panenka je ve vážném stavu v nemocnici, potvrdil se u něj koronavirus

7. říjen 2020 17:07

Legendární český fotbalista Antonín Panenka byl ve středu ve vážném stavu převezen na jednotku intenzivní péče. Na twitteru to uvedl jeho bývalý klub Bohemians Praha 1905. Jednasedmdesátiletý dlouholetý hráč a funkcionář Klokanů měl podle vyjádření vršovického klubu pozitivní test na koronavirus.

„Čestný prezident Bohemians Praha 1905, legenda ‚klokanů‘ a celého československého a českého fotbalu Antonín Panenka byl dnes převezen do nemocnice na jednotku intenzivní péče. Autor legendárního dloubáku je připojen k přístrojům, které podporují jeho životní funkce,“ uvedl vršovický klub na svém webu.

„Informaci jsme přijali před několika okamžiky a v tuto chvíli se ke stavu Antonína Panenky nemůžeme více vyjadřovat,“ stojí v prohlášení s tím, že klub prosí média i fanoušky o respektování soukromí Panenky a jeho rodiny. Později klub doplnil informaci o pozitivním aktuálním testu na koronavirus.

Panenka, který oslavil loni v listopadu 71. narozeniny, patří mezi nejvýznamnější postavy české a československé fotbalové historie. Celosvětovou slávu si zajistil vítězným „vršovickým dloubáčkem“ v závěrečném rozstřelu bělehradského finále mistrovství Evropy 1976 proti západnímu Německu.

O čtyři roky později získal ze šampionátu bronz a byl vyhlášen nejlepším fotbalistou Československa. Za svou kariéru odehrál v národním týmu 59 utkání, ve kterých dal 17 gólů.

V české lize nastupoval pouze za klokany a celkem nastřílel 76 branek. V součtu s 63 trefami z rakouského Rapidu Vídeň patří do českého Klubu ligových kanonýrů. V roce 2008 dostal státní vyznamenání od tehdejšího prezidenta Václava Klause. 

zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio