Bohuš Matuš upekl kuře „tabako“

Před plotnou v rozhlasové kuchyni se objevil zpěvák Bohuš Matuš. Naďa Konvalinková a Patrik Rozehnal s ním udělali kuře „tabako“, což je jeho oblíbený recept, který mu dělávala babička. Navíc si udělali i salát z rajčat a kopru.

Během povídání u vaření jste se dozvěděli, proč odešel Bohuš z domova v 16 letech, kdo mu nabídl přístřeší a co jediného měl ve futrálu na kytaru. Také prozradil něco o cestování po Evropě a složitém učení textu na muzikál Kat Mydlář.

Kuře „tabako“:
1 celé kuře, 8 rajčat, 5 stroužků česneku, 2 lžíce drobně nasekaného kopru a cibule, 1 dl oleje, mletý pepř, sůl, provensálské bylinky a čerstvý chléb


Postup:

1. Očištěné kuře na hřbetě nařízneme po celé jeho délce a krk s páteří odsekneme (masité kosti můžete využít na přípravu polévky).

2. Rozevřené kuře rozklepeme, osolíme, silně potřeme utřeným česnekem a dáme do hrnce opéci na rozpáleném oleji.

3. Kuře zakryjeme menší poklicí a tu zatížíme závažím, aby maso bylo stlačené ke dnu nádoby.

4. Opékáme na mírném ohni 20-30 minut z obou stran dozlatova.

5. Hotové kuře servírujeme na nahřátou mísu a zvlášť podáváme na ¼ nakrájená rajčata v olejové zálivce, ochucená solí, pepřem, posypaná sekaným koprem a cibulkou. Servírujeme s opečeným chlebem.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.