Boj o Senát na Praze 2: Marek Hilšer (hnutí Marek Hilšer do Senátu) a Libor Michálek (nestraník za Piráty)

Hosty senátního duelu byli Libor Michálek, dosavadní senátor kandidující za Piráty, a Marek Hilšer. Ten kandiduje za občanskou iniciativu Marek Hilšer do Senátu. V prvním kole senátních voleb se Michálek umístil druhý za Hilšerem.

Čtěte takéDetail obvodu Prahy 2 po prvním kole senátních voleb

Libor Michálek, který byl vyhodnocen různými organizacemi jako nejaktivnější senátor, by se rád věnoval nadále oblasti protikorupční legislativy. „Myslím, že mám dostatečnou kompetenci,“ říká.

Podobná tematika je důležitá i pro Marka Hilšera, který pochází ze zdravotnického prostředí. To je podle jeho vlastních slov tikající bombou. „Téma bych chtěl velice důrazně otvírat,“ říká s tím, že další výzvou je pro něj reforma školství.

Primátorem Prahy by měl být pan Čižínský, jeho zkušenost by se na magistrátu hodila.
Marek Hilšer

Ačkoliv Michálek i Hilšer mají na mnoho věcí shodné nebo podobné názory, přesto se najdou i témata, která je rozdělují. Hilšer jmenuje například pohled na Andreje Babiše.

Čtěte takéBoj o Senát na Praze 8: Pavel Dungl (nestraník za TOP 09 a STAN) a Lukáš Wagenknecht (nestraník za Piráty)

„Myslím, že pan Michálek v některých svých článcích měl poměrně nejasný nebo smířlivý postoj k Andreji Babišovi. Také se nevyjádřil jasně v prezidentské volbě,“ upozorňuje.

Michálek ale argumentuje tím, že jeho poměr k Babišovi je stejný jako ke všem ostatním politikům – pokud člověk přichází s nějakým pozitivním návrhem, je na místě ho podpořit. Připomíná také, že Senát podpořil 70 procent vládních návrhů, které přišly z Poslanecké sněmovny.

Pana Hřiba si dovedu představit v pozici primátora, ale nebylo by vhodné, aby kvůli sporu o post byla koalice ohrožena.
Libor Michálek

Hilšer zase nazírá na Babiše jako na člověka, který je v obrovském střetu zájmů – má monopol v některých průmyslových oblastech, v médiích, a také obrovský monopol mocenský. „To je něco, co nemůže fungovat, ať pan Babiš předkládá sebelepší návrhy,“ zdůrazňuje.

Klíčové poselství ale podle Michálka je to, že vláda nemůže mít v Senátu většinu a nemůže prosadit něco, co by bylo v zásadním rozporu s názory lidí ať už z KDU-ČLS, ODS nebo TOP 09.

autoři: Jan Pokorný , prh

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.