Bolest hlavy nepodceňujte. 10 příznaků, kterých byste si měli všímat

18. srpen 2022

S bolestí hlavy se občas setká snad každý. Nebezpečné jsou hypertenzní bolesti hlavy, potrápit vás můžou i neurologické bolesti. Čeho si všímat a kdy zajít k lékaři?

U akutní bolesti vám může být nevolno, ale můžete mít i zarudlé oko. „Pokud jde o hypertenzní bolest hlavy, tak tu není dobré podceňovat. Jestliže se léčíte na vysoký tlak a dostaví se velká bolest a krevní tlak je nad 200, tak volejte záchranku,“ nabádá Kateřina Cajthamlová a uvádí, že také bolest hlavy v obličeji neurologického typu je velmi nepříjemná, ale neohrožuje život. Může ji způsobit zánět trojklaného nervu nebo to může být bolest od zubů. V těchto případech pomůže návštěva zubaře nebo neurologa.

Mezi nejznámější bolest hlavy patří migréna, tu však můžete snadno zaměnit s jinou bolestí. „Typická pravá migréna se vyskytuje většinou v rodině, náchylnost k ní je dědičná. Způsobuje to céva, která se začne stahovat a dochází tak k ischemii, ale to ještě nebolí. V momentě, kdy se zase roztáhne, dochází k překrvení a začne bolest, která může trvat hodiny, ale i dny. Bolí polovina hlavy, nebývá to bolest na jednom místě a není tepavá. Diagnostika se dělá na neurologii a na očním. Pokud je vám nevolno, zvracíte a bolest se opakuje, je to důvod zajít k lékaři,“ vysvětluje doktorka Kateřina.

Sledujte, co bolest způsobuje

Jsou i nezávažné bolesti hlavy, kdy hlava pocitově praská nebo ji něco svírá, to může být příznakem viróz nebo bolest souvisí s krční páteří. „Pokud jde bolest od páteře, může ji ulevit vhodná poloha. Svíravou bolest ale může vyvolat i zánět glaukomu, to vám potvrdí oční lékař.“ Hlava se může rozbolet při špatném pitném režimu, z hladu, z velké oční námahy, zvláště soustředěním se na blízko, nebo změnou počasí.

Do mobilu se dívejte s narovnanou hlavou, ne sehnutou. Jinak vám hrozí bolesti krční páteře.

Pacient je pro lékaře důležitým zdrojem informace, aby byla možná správná diagnóza. Co byste měli vědět, než půjdete k lékaři?

  1. Jak rychle bolest vzniká
  2. Jak dlouho trvá
  3. Jak často se opakuje
  4. Ženy si všímají, jestli je to v závislosti na menstruačním cyklu
  5. Jaká je intenzita bolesti
  6. V jaké denní době (ráno, před usnutím apod.)
  7. Ve vztahu k jídlu (před jídle, po jídle)
  8. Odkud kam se šíří
  9. Co ji zhoršuje a co zlepšuje (napití, tma, ulehnutí, zvuky, světlo chůze apod)
  10. Jestli se taková bolest vyskytuje v rodině
Mátový čaj

Pomůžou prášky?„Pokud neznáme příčinu, bývá problematické navrhnout léčbu,“ říká paní doktorka. Ulevit vám můžou bylinky, například sporýš, který běžně seženete v lékárně, levandule nebo máta.

Zkusit můžete i akupresurní bod mezi palce a ukazováčkem. Jak ho mačkat správně? Co znamená aura u migrény? Lze rozeznat migrénu od mozkové mrtvice? Poslechněte si paní doktorku v pořadu Hubněte zdravě.

Spustit audio