Bolest kloubů, způsobená příchodem artrózy, postihne téměř každého

15. říjen 2020

Pokud vás bolí klouby, zejména ve vyšším věku, bývá nejčastější příčinou artróza. Jak správným životním stylem můžeme její příchod oddálit, radí doktorka Kateřina Cajthamlová.

Artróza je degenerativní kloubní onemocnění, které se týká kloubní chrupavky a i kostí tvořících kloub. Kloub je komplexní orgán, který se většinou skládá ze dvou kostí vzájemně se dotýkajících a aby o sebe příliš nedřely, tak jsou pokryté chrupavkou. Navíc kloub obsahuje kloubní pouzdro, které vylučuje tekutinu. Artróza je tedy vlastně vysychání této tekutiny, změna chrupavky a její postupné odcházení.

„Každý z nás pravděpodobně během svého života artrózu zažije, ale v různém věku a v různém stupni. Jakmile překročíme čtyřicítku, začínají už klouby trpět mechanickou zátěží přes celý život a po šedesátce trápí artrotické obtíže alespoň 75% lidí, i když samozřejmě existují výjimky,“ vysvětluje doktorka Kateřina Cajthamlová.“

Záleží ale také na nás a naší životosprávě, jak brzy a jak závažnou artrózu máme. Artróza má čtyři stupně a v dnešní době se některé takto postižené klouby dají nahradit. Je to tedy výměna nemocného kloubu, aby nějakým způsobem opět fungoval a aby se odstranila bolest. Taková kloubní náhrada však vydrží jenom cca 25 let, takže čím dříve postoupí artróza do třetího až čtvrtého stupně, tím je to pro nás horší.

Pokud vás zajímá, jak můžeme příchod artrózy ovlivnit naším životním stylem, poslechněte si záznam pořadu.

Spustit audio

Související