Bolesti kloubů nejčastěji způsobuje artróza. Stále častěji postihuje mladší věkové skupiny

5. říjen 2022

Klouby bolí v každém ročním období, ale v zimě se bolesti výrazně zvýší, jsou větším problémem a postihují více lidí. Bolesti jsou často z nedostatečné výživy kloubů a z nedostatku pohybu, a příčinou může být i nachlazení nebo virózy. Za bolestí ale mohou být i nemoci. Hlavním problémem kloubů ale může být artróza.

V dnešní době je osteoartróza častým onemocněním, které může omezovat mobilitu nejen starších, ale stále častěji i mladších lidí. Je nejen dědičná, ale vzniká také nevhodným životním stylem nebo obezitou.

Hlavním projevem je bolest, která často omezuje pohyb pacienta. Ale mohou se objevit i otoky a omezení hybností kloubů. Artróza postihuje kolena, kyčle, ramena, ale bohužel i páteř.

Jak vlastně osteoartróza vzniká? A dá se zcela vyléčit?

Osteoartróza je degenerativní onemocnění kloubů. Je to postižení vnitřních struktur kloubu, kde dochází ke změnám chrupavky v daném kloubu. Chrupavka se začíná ztenčovat, ztrácí elasticitu, její vlastnosti se zhoršují a je nahrazovaná kostní tkání, kde se na kosti tvoří i různé kostěné výběžky a malé cysty.

Může se měnit i tvar kloubu. Kloubní plocha se onemocněním začne zdrsňovat, omezuje pohyb a způsobuje bolest. Bolesti jsou ale individuální.

Podle závažnosti rozeznáváme 4 stupně artrózy

U prvního stupně teprve začínají změny na chrupavce a na kloubu. U pozdějších stupňů artrotických změn na kloubech je již jedinou léčbou operativní zákrok, tedy totální endoprotéza.

Operace je vhodná od třetího stupně výše. Vše ostatní je pouze dočasné. Bohužel, postup onemocnění je možné pouze zpomalit, nikoliv zcela vyléčit. Bolesti jsou ale zcela individuální a s úrovní postižení artrózou přímo nesouvisí. Bolesti může někdo mít už při prvním stupni artrózy, v jiném případě pacient nepociťuje bolest ani u nejvyššího stupně.

Častou příčinou je vrozená dispozice

Pakliže prarodiče a rodiče mají problémy s klouby typu artrotických potíží, dá se říct, že i my tyto potíže mít budeme a můžeme nástup onemocnění pouze vhodným přístupem oddálit.

Důležitou prevencí je kloubní výživa obsahující kolagen, který pomůže chrupavce, aby se lépe vyživila. Pokud je toto onemocnění tzv. „v rodině“ a je dědičné, je vhodné už s předstihem tyto přípravky užívat. Onemocnění se přinejmenším oddálí a ulehčí jeho průběh.

A co prevence?

Právě kloubní výživa je velmi důležitá pro prevenci o léčbu. Tyto přípravky jsou volně prodejné v lékárně a některé předepisuje i ortoped. Existuje ale několik příčin, které vznik artrózy urychlí.

Jednou z nejčastějších je obezita nebo nadváha. A především zvýšená zátěž. Kloub je nastaven na určitou hmotnost a pokud je přetížen. Tím se samozřejmě stav zhoršuje. Prevence je spojená tedy nejen s kloubní výživou a ideální tělesnou váhou, ale také s dostatečným pohybem. Onemocnění se tak oddálí nebo zpomalí.

U prvního stupně se stav ještě za těchto podmínek může velmi zlepšit a chrupavka se zregeneruje. U vyšších stupňů se až ale artróza dá jenom udržovat bez dalšího zhoršení.

Spustit audio

Související