Bošice - nejmenší železniční křižovatka v kraji

12. září 2019

Bošice jsou jednou z nejmenších obcí u nás. V roce 2011 měly 85 registrovaných adres a přibližně tři stovky obyvatel. Obec na Kolínsku je nejmenší železniční křižovatkou v našem kraji. Koleje odsud vedou hned do čtyř směrů.

Železniční ruch tu vypukl v roce 1880, kdy vydal císař František Josef I. povolení „ku stavbě a užívání železnice místní ze štace Pečské přes Radim, Plaňany a Votelec do Zásmuk s odvětvími do Kouříma a k cukrovaru Karlstálskému blíž Svojšic. Společnost jest povinna stavbu železnic do listopadu 1881 dokonati, obecnou jízdu po nich zavésti a po všechen čas koncese nepřerušeně po nich jezditi.“

Železniční trať z Peček se v Bošicích dělí na tratě do Kouřimi, do Zásmuk a k cukrovaru do Svojšic. Zatímco trať do Kouřimi se používá dodnes, trať do Zásmuk a Bečvár jen o prázdninových víkendech. Trať k cukrovaru fungovala jen do roku 1926. V posledních letech ale její část funguje jako vlečka do areálu Státních hmotných rezerv. Pokud by tedy někdo počítal poměr počtu železničních tratí k počtu obyvatel, středočeské Bošice by byly favoritem k vítězství.

Spustit audio