Botanická zahrada v Liberci pěstuje největší přesličkový porost v Evropě

5. únor 2014
Česko – země neznámá

Jsou podle vás obří přesličky minulostí? Myslíte si, že rostly jen kdysi v pravěku a dnes byste je mohli vidět leda tak na obrazech malíře Zdeňka Buriana? Tak to se pletete. Dokonce na unikátní - největší porost přesličky obří pěstovaný v Evropě - se můžete zajet podívat do liberecké botanické zahrady, která je mimochodem nejstarší botanickou zahradou v České republice.

Ve svých interiérech, v několika navzájem propojených pavilonech, skrývá tisíce botanických pokladů. Kromě obřích přesliček a pravěkých kapradin v pavilonu pravěku jsou to třeba i vychytralé masožravé rostliny, které mají svůj vlastní pavilon.

V australském pavilonu najdete kromě pralesa a buše také velké voliéry s exotickými papoušky. Raritou v něm je půda - věřte nebo ne - s příměsí antuky z českých tenisových kurtů. To přitom není žádný laciný trik, ale snaha vytvořit v botanické zahradě co nejreálnější napodobení skutečného prostředí. Oranžové zabarvení země se podobá jak vzhledem, tak i chemickým složením půdě v samotné Austrálii.

A za zmínku stojí určitě i pavilon pojmenovaný Květnice, kde byste našli úžasné kamélie rostoucí daleko na východě - třeba v čínském Hong Kongu, keříček čajovníku - to prý abychom věděli, co vlastně pijeme, řekl by vám ředitel zahrady Miloslav Studnička. V chladnějším pavilonu Květnice rostou také citrusovníky a pomerančovníky.

V liberecké botanické zahradě mají i krásné růžové květy kamélií, které rostou v Číně

Ohřát se můžete v teplém a vlhkém pavilonu asijských a afrických tropů a pokochat se tam pohledem na jedny z největších bambusů, které jsou k vidění v botanických zahradách u nás. Nebo si prohlédnout rostliny banánovníku - ať už toho plantážního, zakrslého nebo toho velkého. Když budete mít štěstí, třeba tam zrovna uvidíte kvést nějakou exotickou rostlinu, nebo dozrávající plody papáji. Budete-li pozorní, můžete si všimnout i mohutných liján nebo takzvaných stromových škrtičů.

Prohlídku liberecké botanické zahrady můžete zakončit třeba u pestrobarevných akvárií s podmořským světem, exotickými rybkami, murénou a dokonce i rejnoky.


Zvětšit mapu

autor: Jaroslava Mannová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.