Bouřka ve středních Čechách: zranění lidé, výpadky proudu a problémy na železnici

13. listopad 2014

Silné bouřky dorazily ve středu po 18. hodině do středních Čech. Voda z přívalového deště zaplavila sklepy a garáže na Kladensku, Rakovnicku i Berounsku. Hasiči vyjeli ve středních Čechách k téměř třem stovkám případů, nejčastěji k popadaným stromům nebo větvím. Výpadek dodávky elektrického proudu postihl zejména Kutnohorsko, Příbramsko, Benešovsko a Prahu-západ. Energetici tam vyhlásili kalamitní stav.

Popadané stromy způsobily problémy v dopravě. Na železnici byl přerušen provoz na tratích Praha-Plzeň mezi Karlštejnem a Berounem, Praha-České Budějovice u Stránčic, Praha-Hradec Králové v okolí Poděbrad a Praha-Rakovník v oblasti Lužné u Rakovníka. Vlaky nabíraly i několikahodinová zpoždění. Ještě ve čtvrtek dopoledne byly neprůjezdné úseky Benešov-Heřmaničky na trati Praha-Benešov, Čáslav-Vlkaneč na trati z Kolína do Havlíčkova Brodu, Zruč nad Sázavou-Zbraslavice a Zruč nad Sázavou-Ledečko. Většina úseků by měla být podle mluvčího Českých drah Ondřeje Kubaly zprovozněna během odpoledne.

Rozmary počasí si ve středních Čechách vyžádaly i několik zraněných, podle mluvčí středočeské záchranné služby Terezy Janečkové komplikovaly rychlou pomoc stromy spadané na silnice. Na Příbramsku vyjížděli záchranáři k ženě, kterou poranil letící deštník. Sedmnáctiletého vodáka na Berounce nedaleko Skryjí zranil padající strom. Na Kutnohorsku odnesl silný vichr ve Slavošově obytný přívěs na třicet metrů vzdálené pole. Muž v přívěsu utrpěl psychický šok.

Na Kutnohorsku silný vítr lámal také stromy. Padající strom zranil muže v zámeckém parku ve Žlebech. Například ve Zbraslavicích těžké větve poškodily několik chat a také židovský hřbitov. Více můžete vidět na snímcích Michala Trnky...

autoři: Michal Trnka , Von , Iveta Chlumská , Jana Káninská , Pavel Kozler
Spustit audio