Bouzov má nejen krásný hrad, ale i nespočet studánek v obci i okolí. Některé jsou opředeny pověstmi

16. listopad 2018
Česko – země neznámá

Bouzov na Olomoucku je proslulý zejména svým pohádkovým hradem, který rok co rok láká statisíce turistů. Není to však zdaleka jen hrad, který v Bouzově a jeho okolí stojí za vidění. Kromě krásné přírody a zajímavých památek zde najdeme třeba i pozoruhodné studánky, které byly v minulosti mnohdy jediným zdrojem vody pro místní obyvatele.

 

Už farní kronika uvádí, že v Bouzově je od nepaměti problém s vodou. Poloha na kopci způsobovala, že studny musely být hluboké a často zůstávaly bez vody. I proto byla na samotném hradě vyhloubena studna do hloubky 52 metrů. Panstvo mělo na takovou stavbu dost prostředků, ovšem sedláci museli napájet dobytek vodou z potoků a dešťovou vodou a sami si jezdili pro vodu do studánek v okolí.

Asi nejznámější byla v tomto směru studánka pod kostelem sv. Máří Magdalény nedaleko starého pivovaru. Tato část Bouzova byla někdejší vesnicí, která vznikla ještě dříve než podhradí.

Studánka se dodnes nachází pod hřbitovem a je stále plná vody. Podle farní kroniky sem jezdili místní sedláci pro vodu dokonce s dřevěnými cisternami a za její odběr vrchnosti platili. Po opravě ve studánce najdeme kbelík k načerpání vody. Pozorní návštěvníci si pak všimnou i cesty, kudy se s povozy kolem kostela pro vodu jezdívalo.

Další studánka se nachází jen přes kopec od kostela sv. Máří Magdalény v osadě Podolí. Leží na Veselské louce a trošku připomíná studnu. Studánka je to hodně stará a dokonce se k ní váží lidové pověsti. Jednu z nich zaznamenal učitel Martin Strouhal ve své knize a mluví o čarodějnicích u této studánky.

Ty se prý měly scházet na Veselské louce pravidelně a obyvatelům Podolí i škodit. Když tedy jednou poslali mladého čeledína se sudem popela v podvečer na louku, není se co divit, že spěchal, aby jej rozházel co nejdříve a byl rychle pryč. Jenže čarodějnice se slétly dříve, než to stihnul, a tak se nebohý čeledín ukryl pod obráceným sudem. Divé ženy kolem studánky křepčily a tancovaly a čeledín pod bečkou ani nedutal. Tak se dočkal šťastně rána a pak vyprávěl, jak v něm byla malá dušička, když čarodějnice tančily přímo na jeho sudu.

Studánka je dnes sice opravená, v suchých letech však už bývá bez vody.

Také třetí studánka má své kouzlo. Najdeme ji v lese pod hradem Bouzov, na jihozápadním úbočí hradního kopce. Asi nejlépe je přístupná z hradního parku nebo z cesty zvané Taliánka, která vede k hradu z místní části Doly. Říká se jí Bílá studánka a nedávno byla opravena. V kamenné stavbě pod přístřeškem se skrývá silný pramen, který sloužil rovněž jako zdroj pitné vody pro celý Bouzov a i pro hrad, v případě, že bylo ve studni vody málo.

Bílá studánka pod hradem:

autor: kbz
Spustit audio