Brambor jako bambule a topinambur

15. prosinec 2005

V našem delším seriálu o jazykovém zákulisí pojmenování brambor, jedné z našich nejdůležitějších potravin, jsem včera dospěl ke konstatování, že všechny naše slovníky se sice shodují, že slovo brambory vzniklo ze jména dnešní spolkové země Braniborsko, protože odtud k nám brambory někdy za 30. války přišly, ale že jsem si v jednom více než čtyřicet let starém článku v časopise Naše řeč přečetl, že jsou i jiné teorie. Autorka této statě Marie Korandová uvádí, že jednu z nich původně zastával etymolog Václav Machek.

Vycházel z pojmenování brambor slovem bambol, které se objevuje v nářečích a také u obrozence Jana Svatopluka Presla, a soudil, že toto slovo patří k lotyšským bimbulis a bumbulis a také k českým slovům bambule a boubel, že tu tedy běží o staré odvozeniny ze starého základu vyjadřujícího něco kulatého, že tedy jede o kulatost brambor. Tuto teorii však Václav Machek později odvolal a připojil se k tradičnímu takříkajíc braniborskému vysvětlení. Jiná teorie uvedená v dávném čísle časopisu Naše řeč naznačuje, že při vzniku slova brambor mohla hrát roli podobnost zakončení slov topinambur a brambor. Topinambury jsou jiná rostlina, s brambory mají společné jednak to, že také jejich hlízy jsou jedlé a za druhé americký původ. V původním indiánském názvu topinamburů je zakončení -bur a to prý přešlo i do lidového českého jména topinamburů slovem brambory. Ano brambory podle této teorie byly původně topinambury, až později prý toto pojmenování přešlo na plodinu od té doby spíš zvanou zemáky, zemčata, zemská jablka a také bamboly či bobály. Ostatně i v Jungmannově slovníku se za brambory pokládají topinambury.

Michal Novotný

Tato zajímavá topinamburová teorie o původu slova brambory se dnes už neobjevuje, ale přivádí nás zpět k otázce, kterou položil posluchač Milan Bednařík a kterou jsem tento seriál začal, totiž, co jsou to zemčata neboli zemská jablka, jinak také zemáky, zemňáky, zemjáky, žemjoky a zemky.

Náměty, dotazy a připomínky mi můžete posílat na e-mailovou adresu michal.novotny@rozhlas.cz

autor: Michal Novotný
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.