Bramborová šťáva zklidní střeva i žaludek. Využijete ale i bramborový škrob

Brambory dnes vnímáme jenom jako přílohovou zeleninu. Naše babičky ale věděly, že jsou velmi zdraví prospěšnou potravinou.

Nejvíce zdravých látek v nich zachováte, když je budete vařit ve slupce. Pokud potřebujete zklidnit střeva a žaludek, použijte bramborou šťávu. Tu získáte z oloupaných a najemno nastrouhaných syrových brambor. Pijte půl deci šťávy alespoň třikrát denně, vždy mezi jídly. Šťáva výborně pomáhá také při žaludečních vředech.

A stranou nezůstává ani bramborový škrob. Právě naše babičky s ním zasypávaly hnisající rány, aby se lépe hojily. A nezapomeňte ani na voňavý bramborák. Jsem si jistá, že umí navodit velmi příjemné pocity.

autor: Iva Hüttnerová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.