Bramborové noky bezlepkově. S hříbkovou omáčkou nadchly i Václava Knopa

Bramborové noky s hříbkovou omáčkou lze uvařit i bezlepkově. Přesvědčí vás o tom šéfkuchař Pavel Kopička z restaurace Lavande. Recept naučil Naďu Konvalinkovou, Patrika Rozehnala a herce Václava Knopa. Znát ho můžete ze seriálu Hospoda, na který také přišla řeč. Jaké bývaly noční flámy Prahou s Josefem Vinklářem?

Bezlepkové bramborové noky

1 kg upečených nastrouhaných brambor
380 g bezlepkové rýžové mouky
100 g parmazánu
3 žloutky
20 g solamylu
1 lžička soli
špetka muškátového oříšku
špetka kurkumy

Postup:

Osolené brambory upečeme ve slupce, sůl tak vytáhne přebytečnou vodu. Po zchladnutí oloupeme a nastrouháme najemno.

Víno se musí vyvařit. Poté přidáme nasekané hříbky, snítku tymiánu a dochutíme solí a pepřem

Přidáme rýžovou mouku, muškátový oříšek, kurkumu, najemno nastrouhaný parmazán, žloutky, sůl a solamyl. Těsto propracujeme.

Při přípravě těsta si připravíme kastrol s vroucí osolenou vodou, protože s těstem je třeba pracovat rychle, bude řídnout. Z těsta si vyválíme tenké válečky, ze kterých odkrajujeme noky.

Noky vaříme ve vroucí osolené vodě 3 až 4 minuty. Hotové vyplavou na povrch. V tu chvíli je necháme vařit ještě alespoň minutu, následně je vložíme do studené vody, aby zchladly a zatáhly se.

Před podáváním je opečeme dozlatova na pánvičce. Na pánev olej nedáváme, pouze noky olejem pokapeme.

Hříbková omáčka

slanina
šalotka
česnek
nasekané hříbky
suché bílé víno
tymián
hladkolistá petržel
2 dcl kuřecího vývaru
30% smetana
sůl
pepř
olivový olej

Tým Pochoutek na talíři v restauraci Lavande

Postup:

Do rozpálené pánvičky nalijeme olivový olej a přidáme na kostičky nakrájenou slaninu, nasekanou šalotku, nasekaný česnek, zastříkneme bílým vínem a zarestujeme.

Víno se musí vyvařit. Poté přidáme nasekané hříbky, snítku tymiánu a dochutíme solí a pepřem.

Podlijeme kuřecím vývarem, přidáme hladkolistou petržel a provaříme. Na závěr přilejeme smetanu, provaříme a můžeme podávat.

Pavel Kopička

Šéfuje kuchyni v pražské restauraci Lavande. Jeho oblíbeným jídlem jsou těstoviny. V kuchyni se drží hesla: „Cokoliv se dělá s nadšením a pílí, dopadne určitě dobře.“ V kuchyni se snaží vytvářet jídla podobná těm, co známe z domova. Nepotřebuje k vaření konzervační látky ani jiné dochucovací prostředky, základem jeho pochoutek jsou zelenina, maso od farmářů, domácí bujón a bylinky.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka