Brambory

12. prosinec 2005

Už delší dobu dlužím posluchači Milanovi Bednaříkovi z Křivoklátu povídání o jazykovém zákulisí pojmenování jedné z našich nejběžnějších potravin. Vlastně to povídání ještě delší dobu dlužím sám sobě. Občas jezdím autem přes pražskou Pankrác a tam na rohu u křižovatky Na Strži stojí dům, na němž se během nějaké myslím rekonstrukce objevil starý nápis Obchod zemčaty.

Asi rok si říkám, že o výrazu zemčata bych měl ve své rubrice napsat, a pak se mi ozval zmíněný posluchač Bednařík, že jezdí okolo jednoho starého domu a že tam je nápis Obchod zemčaty, a že přestože je člověk střední generace tento termín nezná, "domnívám se," cituju z e-mailu "že to mohl být obchod, kde se prodávaly brambory, ale vůbec si tím nejsem jistý," píše posluchač Bednařík. Takže jsme oba měli, jak jsme se pak domluvili, skutečně jednomu starému nápisu, stejný nápad. Budu tedy mluvit o bramborách a o dlouhé řadě jejich různých pojmenování. A bude to ovšem povídání na pokračování. Dnes si nejdřív velmi stručně povíme pár encyklopedických údajů o rostlině, která nám toto potravinu poskytuje. Rostlina brambor, botanicky lilek hlíznatý, je u nás jednoletá užitková rostlina z čeledi lilkovitých s namodrale bílými květy a zelenými bobulemi. Její jedlé hlízy se tvoří na oddencích jako zásobní orgány pro vegetativní rozmnožování. Všechny zelené části rostliny jsou jedovaté, obsahují glykosid solanin, ostatně i hlízy, pokud na světle zezelenají. Jde spolu s pšenicí o nejdůležitější pokrmovou rostlinu ve střední Evropě, nadneseně by se možná dalo o říct, že je to největší dar, jaký kdy Amerika dala Evropě. Jak je myslím všeobecně známo, brambor je rostlina původem z Jižní Ameriky, z Peru a Chile a do Evropy přišla až v 16. století.

Michal Novotný

Spisovné pojmenování té rostliny je brambor, což je slovo mužského rodu. Hlízu pak můžeme pojmenovat dvojím způsobem, jedno možné pojmenování je brambora, ta brambora, stejně správné je i ten brambor. Zítra si povíme, že s původem slov brambor, brambora a brambory to není tak úplně jednoduché, jak si většina z nás myslí.

Náměty, dotazy a připomínky mi můžete posílat na e-mailovou adresu michal.novotny@rozhlas.cz

autor: Michal Novotný
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.