Brambory jsou oblíbenou potravinou už po celá staletí. Proč je strouhat i do kynutého těsta?

Brambory byly vždy dostupnou potravinou, která mnohokrát zachránila naše předky před hladem. A protože dodnes zůstávají oblíbené, mám pro vás několik užitečných rad.

Staré brambory budou lépe chutnat, když přidáte při vaření do vody kousek čerstvého libečku nebo zeleninového bujónu. Trochu octa přidejte, když nechcete, aby při vaření popraskala jejich slupka. Brambory ve slupce vařené oloupete snadněji, když je ihned po scezení přelijete studenou vodou.

A na závěr ještě tip našich babiček. Zkuste jednu vařenou bramboru nastrouhat do kynutého těsta. Buchty nebo koláče budou díky tomu nadýchané a vláčné.

autor: Iva Hüttnerová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.