Brambory zapečené s mletým masem a brokolicí

Nakoukněte s námi do kuchyně rozhlasových posluchačů. Za dnešní recept děkujeme paní Míle z Moravan u Brna. 

„Vzhledem k tomu, že často chystám jídlo pro šest strávníků, vyhovují mi rychlé recepty. Posílám tedy jeden takový, který je u nás velmi oblíbený. Je to recept na brambory zapečené s mletým masem a brokolicí,“ píše paní Míla.

Budete potřebovat:

  • 1 kg brambor
  • 500 g mletého masa
  • 100 g anglické slaniny
  • 150 g sýru
  • 2 vejce
  • 1 ks brokolice
  • 2 lžičky majoránky
  • cibuli
  • česnek
  • sůl
  • pepř

Postup:

  1. Brambory oloupeme, nakrájíme na kostky a uvaříme v osolené vodě doměkka.
  2. Růžičky brokolice spaříme vroucí vodou.
  3. Rozpálíme pánev a na troše oleje orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli a slaninu.
  4. Poté přidáme mleté maso, osolíme a opepříme.
  5. Směs zamícháme a přidáme k ní rozetřený česnek s majoránkou.
  6. Opékáme, až je maso hotové. Na dno zapékací mísy vymazané tukem dáme polovinu brambor.
  7. Na ně dáme vrstvu směsi z pánve a také brokolici.
  8. Zbytek brambor ušťoucháme a smícháme se žloutky a sněhem z bílků.
  9. Můžeme osolit.
  10. Tuto bramborovou kaši dáme na brokolici a navrch posypeme strouhaným sýrem.
  11. Pečeme asi třičtvrtě hodiny na 170 °C.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.