Brambory zapečené s mletým masem a brokolicí
Nakoukněte s námi do kuchyně rozhlasových posluchačů. Za dnešní recept děkujeme paní Míle z Moravan u Brna.
„Vzhledem k tomu, že často chystám jídlo pro šest strávníků, vyhovují mi rychlé recepty. Posílám tedy jeden takový, který je u nás velmi oblíbený. Je to recept na brambory zapečené s mletým masem a brokolicí,“ píše paní Míla.
Budete potřebovat:
- 1 kg brambor
- 500 g mletého masa
- 100 g anglické slaniny
- 150 g sýru
- 2 vejce
- 1 ks brokolice
- 2 lžičky majoránky
- cibuli
- česnek
- sůl
- pepř
Postup:
- Brambory oloupeme, nakrájíme na kostky a uvaříme v osolené vodě doměkka.
- Růžičky brokolice spaříme vroucí vodou.
- Rozpálíme pánev a na troše oleje orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli a slaninu.
- Poté přidáme mleté maso, osolíme a opepříme.
- Směs zamícháme a přidáme k ní rozetřený česnek s majoránkou.
- Opékáme, až je maso hotové. Na dno zapékací mísy vymazané tukem dáme polovinu brambor.
- Na ně dáme vrstvu směsi z pánve a také brokolici.
- Zbytek brambor ušťoucháme a smícháme se žloutky a sněhem z bílků.
- Můžeme osolit.
- Tuto bramborovou kaši dáme na brokolici a navrch posypeme strouhaným sýrem.
- Pečeme asi třičtvrtě hodiny na 170 °C.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.