Břehy kolem Slapské přehrady zejí prázdnotou. Proč nepřijeli turisté?

18. červenec 2020

Hladinu přehrady sem tam rozčeří prázdná výletní loď, na pláži si hraje několik dětí, břehy sice lemují četné karavany a dávno postavené chaty, obydlí jsou ale vesměs pustá. Číšník za barem leští sklenice a přemýšlí, kam se vypařili turisté. Přece všichni říkali, že dovolenou stráví doma a oblíbené Slapy jsou od Prahy jen pár kilometrů.

Pár metrů od travnaté pláže ve Ždáni sedí skupinka lidí u dřevěného stolu, všichni pro jistotu v bundách a přemýšlejí, co se stalo. Mezi nimi je i majitelka restaurace a půjčovny lodí Daniela Žáková. Na Slapech podniká od roku 1990.

„Tohle jsem tady zažila naposledy v roce 1996. Tohle je nejhorší sezona za uplynulých dvacet pět let,“ kroutí hlavou žena, která má půjčovnu i v Živohošti. „Dneska jsem nepůjčila ani jednu loď nebo šlapadlo. Ani jsem neodemykala. Bylo by to naprosto zbytečné.“

Daniela Žáková s kamarády u stolu hledají důvody, proč tomu tak je. Částečně za to může uzavřená silnice ve Štěchovicích, kvůli které si musejí výletníci z Prahy zajíždět.

 „Taky je zima a občas prší,“ říká Zuzana, která přesto po přehradě jezdí na paddleboardu a s dovolenou je spokojená. Navíc počasí je stejné v celém Česku. „Vůbec mi není jasné, kam zmizeli Pražáci, jestli odjeli někam dál? Nevím,“ říká Daniela Žáková.

Díky tomu, že je přehrada prázdná, je voda čistá a navíc má kolem 23 stupňů Celsia. To oceňuje šedesátník Jiří, který dorazil s partnerkou z Podkrkonoší.

„Až na ten kemp, mohli by to vylepšit,“ dodává sportovně vyhlížející chlapík a nastupuje na loď Blanici, která ho s partnerkou doveze na druhou stranu do trampské hospody. „Našel jsem to na internetu, snad tam bude sranda.“

Nepřijeli ani chataři

Přehradu Slapy dokončili v padesátých letech minulého století a o pár let později tam začaly vznikat odborová rekreační zařízení a soukromé chaty. Velkou část výletníků tak tvoří chataři, kteří tu ale také nejsou. I karavany na pronajatých pozemcích jsou většinou prázdné.

„Chataři mi sem chodili každé léto, věděl jsem o nich, ale letos tu také nejsou. Asi to je tím, že jsou to starší lidé a bojí se kvůli koronaviru,“ odhaduje číšník z restaurace Pláž Jiří Hudeček.

„Na druhou stranu je tu klid a místo pro relax. O víkendu v restauraci hrajeme osmdesátky a devadesátky. Každého sem zveme. Snad se to zlepší,“ říká mladý číšník, který přišel v březnu kvůli epidemii o práci a tak si myslel, že si na Slapech polepší. Zatím to tak ale nevypadá.

Spustit audio