Brokolicový koláč s uzeným

V hlavní roli středečního receptu bude brokolice. Někdo ji miluje a někdo nesnáší, každopádně zlepšuje trávení, pomáhá při regeneraci sliznic.

Vysoký obsah draslíku pozitivně ovlivňuje odvodňování organismu a snižuje krevní tlak. Výzkumy připisují brokolici schopnost hubit v těle některé škodlivé kmeny bakterií a vyzdvihují poměrně silné protisklerotické schopnosti.

Ingredience
  • 1 větší brokolice
  • 1 lžíce másla
  • 1 velká cibule
  • 100 g uzené krkovice
  • 2 stroužky česneku
  • 2 hrsti čerstvého špenátu
  • 6 vajec
  • 1 hrnek hladké mouky (nejlépe špaldové)
  • 1 lžička kypřicího prášku
  • 1 hrnek nahrubo nastrouhaného sýru čedar
  • 100 ml mléka
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžička kurkumy
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • 1/2 lžičky kari koření
  • 1 hrst vlašských ořechů
  • máslo a polohrubá mouka na vymazání formy
  • 1 červená cibule nakrájená na kolečka

Vitamín C je pravděpodobně nejdůležitější živinou pro imunitní funkci a brokolice je jím přímo nabitá. Vitamín C je obvykle spojován s pomeranči nebo jahodami, ale brokolice si v tomto ohledu rozhodně také zaslouží uznání. Zelený zázrak také napomáhá zpomalení procesu stárnutí a snižuje riziko paradentózy. Konzumace syrové brokolice může pomoci odstranit zubní plak a vybělit zuby.

Postup:

  1. Brokolici rozdělte na malé růžičky, košťál oloupejte a nakrájejte na kousky.
  2. Vše hoďte do hrnce s osolenou vroucí vodou a vařte 5 minut.
  3. Poté slijte a propláchněte ledovou vodou.
  4. Mezitím na másle orestujte cibuli a uzené maso nakrájené na kostičky a česnek na plátky. Nakonec přihoďte nahrubo nasekaný a dobře propraný špenát, nechte ho lehce zavadnout a pánev odstavte.
  5. Ve velké míse metličkou rozšlehejte vejce, poté přimíchejte špaldovou mouku, kypřicí prášek, nastrouhaný sýr, mléko, sůl, kurkumu, kmín a kari koření.
  6. Do těstíčka jemně vmíchejte předvařenou brokolici, směs cibule, uzeného a špenátu a přimíchejte i nahrubo nasekané vlašské ořechy.
  7. Směs přendejte do kulaté zapékací formy, kterou jste vymazali máslem a vysypali moukou.
  8. Náplň uhlaďte, navrch nasypte ještě trochu strouhaného čedaru a rozdělené kroužky červené cibule.
  9. Pečte v troubě vyhřáté na 200 stupňů asi 40 minut.
  10. Před krájením nechte alespoň 10 minut odstát.
  11. Servírovat můžete s kopečkem zakysané smetany a kyselou okurkou.

Související

  • Brokolicové smaženky

    Apetýt nabízí recept na brokolicové smaženky. Jsou přesně ten typ letního jídla, které bude výborně chutnat s čerstvým salátem z vaší zahrádky.

  • Dýňové rizoto

    K podzimnímu času patří recepty, které obsahují dýni. Dnes si v Apetýtu připravíme dýňové rizoto.

  • Brambory zapečené s mletým masem a brokolicí

    Nakoukněte s námi do kuchyně rozhlasových posluchačů. Za dnešní recept děkujeme paní Míle z Moravan u Brna. 

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.