Bronislav Kuba kdysi na Valašsku obdivoval tradiční vyřezávané figurky. Dnes figurální postavy vytváří z keramiky

6. listopad 2020

Lesní ateliér Kuba propojuje dva různé světy. Díky své poloze v malé chatové oblasti je Kersko u Nymburka místem, které spojuje všechny milovníky povídek „Slavnosti Sněženek“ Bohumila Hrabala. V místním keramickém ateliéru Bronislava Kuby navíc tradičním způsobem vznikají originální keramické figurální bytosti. Nejoblíbenější jsou „Kočky z Kerska“, které díky svému originálnímu zpracování v roce 2009 získaly certifikát Regionální produkt Polabí.

Chatovou osadu Kersko nedaleko Nymburka si kdysi oblíbil spisovatel Bohumil Hrabal. Pravidelně sem dojížděl na svou chatu a napsal tu některá svá známá díla. Dnes patří k místním oblíbeným místům Lesní ateliér Kuba. Hrabalův odkaz se tu stále připomíná díky manželům Kubovým. Bronislav pochází z Valašska a jeho manželka Jana ze Sadské. Původně chtěli společně žít v horách na Valašsku, ale příležitost usadit se právě v krásné přírodě v Kersku oba uvítali. Je to už 40 let, co se Bronislav Kuba rozhodl věnovat se výrobě keramiky.

Bronislav Kuba při práci

Žít v místě, kde Bohumil Hrabal psal své slavné povídky, je výzvou

Bronislav Kuba se snažil osobně sejít s mnoha místními pamětníky, kteří Hrabala znali, a které tento slavný spisovatel v povídkách tak mistrně popsal. Jak se jeho keramická dílna v Kersku rozrůstala a navštěvovalo jí stále více lidí, rostl i zájem o vzpomínky na Bohumila Hrabala. Na zahradě ateliéru se pravidelně konají oblíbené lesní slavnosti Hrabalovo Kersko a v galerii ateliéru je umístněná stálá expozice Slavnosti sněženek.

Lesní ateliér Kuba

Ve vitríně tu najdete autentické předměty z majetku skutečných hlavních postav těchto legendárních povídek. Z „nepotřebných věci“, které sbíral pan Medek, jsou k vidění gramofonové desky, jejichž jedna část hrála pouze „do poloviny“ a druhá zase „od poloviny“. Vystavený je i dalekohled, kterým sledoval průtočnost na hlavní silnici pan Leli i originální myslivecká uniforma od pana France, kterého ve stejnojmenném filmu hrál Rudolf Hrušínský. Bronislav Kuba postupně sbíral od místních mnoho informací, které v roce 2014 knižně vydal pod názvem Slavnosti sněženek – lidské osudy a odhalená tajemství v Hrabalově Kersku.

Uběhlo pár let, během nichž se ve svém ateliéru potkával s mnoha dalšími zajímavými lidmi, kteří také rádi vzpomínali na osobnost Bohumila Hrabala a jeho dílo. A tak vznikla další kniha, kterou Bronislav Kuba letos vydal na vlastní náklady – Kersko 2020. Kniha je plná rozhovorů s významnými osobnosti z uměleckého světa i z Hrabalova okolí a bohatá je i fotografická příloha.

Hrnčířský kruh, na kterém se rodí nejrůznější bytosti

Lesní ateliér Kuba

Lesní ateliér Kuba je ale především místem, kde se dodnes vytváří tradičním způsobem keramika. Pokud přes krásnou zahradu a prodejní galerii projdete do zadní části, dostanete se do míst, kde Bronislav Kuba tvoří své originální keramické figurální postavy. Jak rád vzpomíná, tímto směrem se vydal díky rodnému Valašsku, kde je velká tradice vyřezávaných pohádkových bytostí ze dřeva a oblíbené jsou tu i vyřezávané betlémy.

Když se před 40 lety rozhodoval, jakou cestou se vydat, přál si podobné postavy vytvářet ze šamotové hlíny na hrnčířském kruhu. Jak přiznává, je to těžká práce, která může být i trochu bolestivá, protože šamotová hlína je drsná a při práci dře do dlaní. Ale naštěstí mu v keramice pomáhá i manželka Jana, která po vypálení keramiky v peci figurkám vtiskne výslednou barvu a dobarvuje detaily.

Není kočka jako kočka. Ta z Kerska má svůj certifikát

Jakkoliv v dílně najdete nejrůznější pohádkové, lidské i zvířecí figurální postavy, nejvděčnější i nejvíce zastoupené jsou kočky. I tady je přímé napojení na Hrabala a Kersko. Je totiž známo, že Hrabal kočky miloval a pro něco dobrého na zub nebo po pohlazení se za ním sbíhaly desítky koček z okolí. Keramické kočky Bronislava Kuby se vždy usmívají a mají nejrůznější korále i oblečení… V roce 2009 byl dokonce keramickým kočkám z Kerska udělen certifikát Regionální produkt Polabí.

Spustit audio

Související