Bronz pro Středočechy. Mělník hostil celostátní soutěž hasičů v poskytování první pomoci. Trvala nepřetržitě 14 hodin

11. září 2019

Profesionální hasiči z celé republiky soutěžili v Mělníku a okolí v poskytování první pomoci. Soutěž byla pro všechny závodníky, figuranty i rozhodčí velmi náročná, protože probíhala nepřetržitě čtrnáct hodin. Na každou modelovou situaci měly čtyřčlenné týmy jednu hodinu. Absolutním vítězem se stal tým HZS Jihomoravského kraje, druhé místo vybojovali hasiči z Pardubického kraje a bronzovou příčku obsadil „domácí“ tým HZS Středočeského kraje.

Celý okruh modelových situací byl koncipován v Mělníku a jeho okolí a výsledná trasa, kterou soutěžící absolvovali, měřila asi 80 kilometrů. „Týmy tak zavítaly na hezká místa v blízkosti tohoto malebného středočeského města, kde se setkaly s realistickými situacemi, neboť soutěžní pokusy byly inspirovány skutečnými výjezdy. Hasiči tak přišli do styku s událostmi, ke kterým běžně vyjíždějí,“ říká mluvčí středočeských hasičů Tereza Fliegerová.

Soutěž hasičů v poskytování první pomoci v Mělníku a okolí

Na stanovištích pro ně tyto situace sehrávalo téměř osmdesát figurantů z řad Policie ČR, hasičů zdravotníků HZS Středočeského kraje a členů dobrovolných jednotek obcí Mšeno a Řepín. „Mezi nejzajímavější stanoviště bezpochyby patřila simulovaná dopravní nehoda na náměstí Míru v Mělníku, kde uvnitř vozidla zůstala zaklíněna jedna osoba, kterou museli hasiči ve stanoveném čase dostat ven z auta. Vyprošťování osob tak bylo novinkou této soutěže,“ dodala mluvčí.

Soutěž hasičů v poskytování první pomoci v Mělníku a okolí

Kousek od obce Střemy byla pro změnu situována hromadná dopravní nehoda, u které týmy řešily příjezd k události s velkým počtem raněných a malým počtem zasahujících. Jednou z dalších událostí byla záchrana osoby z řeky po převrácení loďky, kde hasiči zjistili, že je potřeba ihned zahájit resuscitaci. Na místě tak byla připravena resuscitační figurína, u které hasiči prováděli až do příjezdu zdravotnické záchranné služby nepřímou srdeční masáž. Jelikož je tato situace podstatou celé soutěže v poskytování první pomoci, tak na tomto stanovišti byla reálně přítomna i Zdravotnická záchranná služba Středočeského kraje, která nejen hrála součinnost se zasahujícími hasiči, ale spolu s rozhodčími dohlížela také na správnost provedení.

autor: Martina Topinková
Spustit audio