Broumovský klášter oslavil 800 let od svého založení

2. leden 2014
Česko – země neznámá

Pískovcové skály s neprostupnými roklinami, typická venkovská architektura a barokní kostely. Zároveň poněkud drsný kraj se srdečnými lidmi – takové je Broumovsko ve východních Čechách, které se nachází v takzvaném Broumovském výběžku. Každý, kdo jej navštíví, se sem rád vrací.

Magická krajina Broumovska učarovala před 800 lety i benediktinským mnichům, kteří poté, co už obývali klášter v nedaleké Polici nad Metují, založili další v Broumově. Ten za svou dnešní podobu vděčí věhlasným barokním stavitelům Kryštofu a Kiliánu Dientzenhoferovým.

Benediktinská klášterní škola (a pozdější gymnázium) byla velmi slavná již před husitskými válkami. Mezi její významné absolventy patří například první pražský arcibiskup Arnošt z Pardubic, dějepisec Bohuslav Balbín nebo spisovatel Alois Jirásek. Knihovna se 17 tisíci svazků patří mezi vzácně dochované klášterní knihovny v České republice a mnozí ji znají i z televizního seriálu o F. L. Věkovi. Studenti přírodních věd a umění by se sem ostatně brzy měli vrátit, areál kláštera prochází totiž rozsáhlou rekonstrukcí. Ani po jejím dokončení nebude ovšem všech 300 zdejších místností plně funkčních.

Už teď však klášterní prostory často slouží umění - ať už chrám Sv. Vojtěcha koncertům vážné hudby nebo kreslírna bývalého gymnázia pro pravidelné dílny či jazzové koncerty a jiné kulturní akce.

Nejvzácnějším exponátem se ovšem klášter v Broumově chlubí teprve poslední léta. V roce 1999 tu byla nad kaplí sv. Kříže nalezena kopie Turínského plátna z roku 1651. Po celém světě existuje kolem čtyřiceti podobných kopií, broumovská je však jediná ve střední Evropě.

Spustit audio