Bublinky v nápoji snadno a rychle

Perlivé nápoje – chutnají nám, krásně šumí a ještě je i na co se dívat. Prostě uspokojí většinu našich smyslů, cítíme se po nich osvěženi a tím i v dobré náladě. Napadlo vás někdy, kde se všechny ty bublinky berou?

I když cesta za poznáním byla poněkud klopotná. Nejdřív jsme zašli do jednoho kuchyňského studia v Plzni. Jeho šéf Michal Soukup předvedl něco, co by se málem považovalo za zázrak – kuchyňskou baterii se třemi tlačítky: na vodu obyčejnou kohoutkovou, perlivou a chlazenou.

Stačí středně velká bombička s oxidem uhličitým (CO2) schovaná spolu se směšovacím zařízením v lince pod dřezem a můžete pít perlivou vodu, co hrdlo ráčí. Nebo co bombička stačí. Na trhu je i baterie, která má kromě tlačítek i páčku - tou můžete regulovat množství bublinek a mít vodu perlivou i jemně perlivou.

Vynálezci bublinek

Jedlá soda a voda

Jak ale vznikají bublinky v obyčejné sodovce nebo limonádě? Vynález sodovky je datován do 2. poloviny 18. století. Vynálezci byli dva. V roce 1772 anglický sládek Joseph Priestley jímal oxid uhličitý vznikající při kvašení piva a míchal ho s vodou. Už o rok dřív švédský chemik Torber Bergman přišel na něco, co jsme si ověřili v laboratoři Techmania Science Center v Plzni s jejím vedoucím Vývojového oddělení Davidem Lobotkou.

Pokus byl jednoduchý, klidně si ho vyzkoušejte sami. Vezmete citrónovou šťávu, nalijete ji do vody, takže dostanete slabě kyselý roztok. Do něj nasypete jedlou sodu (hydrogenuhličitan sodný - NaHCO3). V roztoku se začne rozkládat hydrogenuhličitan sodný a uvolňuje plynný oxid uhličitý.

Perlivé nápoje neprospívají zdraví

Podle sody se nápoji říká sodovka. Ovšem kyselina (v našem případě citrónová) je neméně důležitá, bez ní by to nešlo. Co z toho plyne? Všechny perlivé nápoje jsou kyselé, některé méně, jiné více, ale kyselé jsou všechny. V Plzni se občas říká, že zdejší pivo je zásadité, podle Davida Lobotky z plzeňské Techmanie to je nesmysl – také pivo je ve své podstatě kyselé. Stejně tak všechny sladké limonády a kolové nápoje.

Vodovodní baterie s tlačítky na běžnou, perlivou a chlazenou vodu

I v důsledku toho nejsou perlivé vody a další sycené nápoje zrovna prospěšné lidskému zdraví. Narušují totiž naši acidobazickou rovnováhu. Oxid uhličitý sice naše tělo běžně vylučuje, je to přirozený odpadní produkt našeho organismu. Ale ten vypitý s perlivou vodou je v těle jaksi navíc. Může např. zvýšit krevní tlak a také tepovou frekvenci.

Sycená voda nenasytí

Někteří lidé si myslí, že vypitím perlivé vody zaplní žaludek, díky tomu nebudou mít hlad a tak snáz shodí nadbytečná kila. Jenže oxid uhličitý způsobuje prokrvení stěn žaludku, podráždění žaludeční sliznice, zvýšení sekrece žaludeční šťávy a ve výsledku podporuje rychlejší vyprazdňování žaludku. Pak z něj nejspíš odchází i nedostatečně natrávená potrava, což zatěžuje střeva. No a také máte zase hlad...