Bude Kladno bez heren a kasin? Rozhodnout by mohlo referendum

18. listopad 2022 12:00

Iniciativa Kladno bez hazardu dlouhodobě usiluje o zrušení kasin a heren na území největšího středočeského města. Vyhlášení referenda, ve kterém by lidé mohli o hazardu sami rozhodnout, ale podle ní kladenský magistrát záměrně zdržuje. Iniciativa proto na něj podala žalobu. Vedení města obvinění odmítá, podle něj jsou v petici chyby.

Já jsem vůči  hazardu extrémně zaujatej, jak to někdo zažil v rodině, buď k tomu má sklony, nebo chytne averzi, což je můj případ," říká Radim, který podpořil petici za zákaz hazardu ve městě.

Petici podle iniciativy už podepsalo více než 6 tisíc lidí. Vedení města ji ale zamítlo, protože je podle něj plná nedostatků jako například podpisů těch, kteří nemají bydliště na území města nebo zesnulých. Podpisy jsou ale podle členky iniciativy a kladenské opoziční zastupitelky Anny Gamanové z hnutí STAN právoplatné. Navíc zrušení hazardu by mělo být podle ní jednou z priorit města.

„Například, když přijdete na náměstí Svobody, v centru města, jste vzdušnou čarou 400 metrů od několika základních škol. Jsou tu střední školy. A hned vedle sebe tam jsou dvě kasina," argumentuje zastupitelka.

Rozpočet počítá ročně s příjmem z heren 100 milionů korun

V Kladně je aktuálně celkem 12 heren a kasin. V minulosti jich bylo okolo 130. Podle primátora města Milana Volfa z Volby pro Kladno je potřeba hazard regulovat, ale ne zakazovat.

Plošný zákaz nikdy nefungoval a nefunguje. Města, která to udělala, mají problém s šedým hazardem, herny jsou nelegální, neplatí z toho daně, město z toho nic nemá," říká primátor. 

Do rozpočtu Kladna díky hazardu přibyde každý rok zhruba 100 miliónů korun. Soud má na své rozhodnutí čas do 1. prosince. Iniciativa chce, aby se referendum uskutečnilo zároveň s lednovými prezidentskými volbami.

autoři: Karolína Burdová , Von
Spustit audio