Bude mít Pražský hrad po dnešku nového pána ?

15. leden 2003

Symbol české státnosti, Pražský hrad, se dnes probudil hodně brzy. Od časného rána se sem trousili lidé, kteří zajišťují dnešní společnou schůzi parlamentu. Poslanci a senátoři se při ní pokusí zvolit nového prezidenta. Jako první byli už v 06:00 na Hradě policisté, kteří kontrolovali ostatní příchozí. Všichni pracovníci, kteří schůzi obou parlamentních komor zajišťují, museli projít bezpečnostním rámem a nechat svá zavazadla zrentgenovat. Kolem 07:00 se u vchodu na druhém nádvoří začali objevovat číšníci a kuchaři.

Mezi prvními poslanci, kteří dorazili dnes ráno na Pražský hrad, byli lidovec Jiří Karas a Ivan Langer z ODS. Před 09:00 se objevili i všichni prezidenští kandidáti. Miroslav Kříženecký si prohlédl Španělský sál, kde se bude odehrávat hlavní část schůze. Pracovnice sněmovny a Senátu tam ještě na židle připevňovaly jmenovky zákonodárců. Ve Španělském sále byly už připraveny stoly a židle, vedle řečnického pultíku květiny. Vzadu nechyběla státní vlajka. Pracovníci České televize si zkoušeli techniku. Druhý kandidát, šéf Senátu Petr Pithart (KDU-ČSL), kolem Španělského sálu jen proběhl, neboť zřejmě pospíchal na snídani vedení obou komor. Třetí, bývalý ministr spravedlnosti Jaroslav Bureš, jenž kandiduje za ČSSD, postával nedaleko bufetu a kouřil.

V improvizovaném bufetu, který se objevil v předsálí, jsou ceny nižší než běžně ve městě, ale poslanci přesto v porovnání s cenami ve sněmovně budou muset sáhnout hlouběji do kapsy. Za kávu, která v dolní komoře stojí sedm korun, dnes na Hradě zaplatí 12. Třetinka dvanáctistupňového piva přijde na 18 korun a stejně stojí i půllitr piva desetistupňového. Za dvě deci minerálky zaplatí žízniví poslanci pětikorunu a za stejné množství vína pětkrát tolik. V bufetu lze koupit i tvrdý alkohol.

V areálu Pražského hradu byl dnes ráno částečně omezen provoz. Pro veřejnost se zavřelo první a část druhého nádvoří, kudy do Hradu vstupují poslanci a senátoři. Žádná jiná bezpečnostní opatření se ale nechystají.

Spustit audio