Budou hroby v Kutné Hoře památkami? Jejich historický nebo architektonický význam už potvrdil Národní památkový ústav

15. říjen 2018 10:31

Seznam kulturních památek by se mohl rozšířit o některé náhrobky ze hřbitova Všech svatých v Kutné Hoře. Usiluje o to správa tamních hřbitovů společně s Národním památkovým ústavem. Mezi hroby, které by mohly být prohlášeny památkou, jsou například kamenná díla, která připomínají středověkou minulost Kutné Hory spojenou především s těžbou stříbra.

Jedním z nich je pískovcový náhrobek, kterému dominuje reliéf anděla naklánějící se k urně na podstavci. Hrob je na první pohled opuštěný, chybí tady například lucerny nebo třeba jakákoli květinová výzdoba. Podle Národního památkového ústavu je tento klasicistní náhrobek z doby kolem roku 1817 dílem významného sochaře Václava Prachnera a patří k těm nejcennějším na kutnohorském hřbitově. Právě proto je na seznamu náhrobků, které by stát mohl zapsat na seznam kulturních památek.  Je ale ve velmi špatném stavu. „Je to celé rozklížené, bylo by třeba to uvést do stavu, který by umožnil následnou renovaci celého sousoší,“ říká vedoucí správy kutnohorských hřbitovů Josef Kraus.

Na seznamu jsou i některé litinové náhrobky

Dalším významná kutnohorská hrobka poškozená například rzí je kovová se sedlovou střechou a motivy květin. „Tato hrobka je jediná zakrytá kovovou konstrukcí se skleněnou výplní, jiná takto monumentální hrobka tu není,“ dodává Krasu.

Celkem by mohl stát zapsat na seznam kulturních památek 16 kutnohorských náhrobků. Mezi nimi jsou hodnotná jak kamenná tak i litinová díla. Převažují náhrobky novogotické připomínající někdejší slávu Kutné Hory.

Aby mohly být hroby prohlášeny za památku, je nutný souhlas jejich majitelů. A právě to je podle Josefa Krause ze správy hřbitova minimálně v šesti případech problém. „U některých hrobů majitele evidujeme, ale vůbec nevíme, jestli ten člověk žije a jestli bude ochotný se k tomu přihlásit,“ říká správce.

Tam, kde se nepodaří majitele hrobu dohledat nebo ho kontaktovat, by mohlo pomoct město. Jedním z náhrobků, který by mohl obohatit seznam kulturních památek, patří Bohuslavu Kučerovi. Ten iniciativu vedení hřbitova vítá, přestože nemá statisícové částky na případnou opravu rodinného hrobu. „Byl bych pro, aby to převzal nějaký orgán, který by byl odborný a odpovědný za to,“ říká.

Významné hroby na hlavním hřbitově v Kutné Hoře

A jaké výhody by měli majitelé hrobek, pokud by je stát skutečně zapsal jako památky? „Je to především možnost bezplatné odborné pomoci ze strany památkové péče a možnost žádat o příspěvek na obnovu kulturní památky,“ vysvětluje mluvčí ministerstva kultury Simona Cigánková.

Podle mluvčí resortu bude muset případnému zapsání kutnohorských náhrobků na seznam památek předcházet správní řízení. Jeho délka je různá, podle toho o jak složitou věc se jedná.

autor: Michal Trnka
Spustit audio