Bylinky a zelenina za oknem: Udělejte si radost vlastními výpěstky. Na truhlíku záleží

9. červen 2023

Ne každý má zahradu u domu, chalupy nebo zahrádku za městem. Zeleninu nebo bylinky ale můžeme pěstovat i v truhlíku za oknem nebo na balkoně. Čemu se tam daří, to nám poví Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář.

Pěstování bylinek nebo zeleniny za oknem je pro děti zajímavá hra, zkušenosti, poznávání. Pro nás dospělé radost z vlastních výpěstků na „zahrádce“ jako dlaň, později zvyk a možná také touha po uznání od ostatních členů rodiny.

Co poroste nejlépe? Záleží, jaký máte truhlík:

  • V setém truhlíku: bylinky či natě do polévky a do omáček, takže kopr, fenykl, listová petržel, pažitka, koriandr, kerblík
  • V truhlíku vysazovaném letničkami: bazalka, saturejka, majoránka, perila
  • V trvalkovém truhlíku: saturejka horská, nízké oregano (dobromysl), tymián, některá z mateřídoušek, vytrvalá majoránka, máta, yzop, kari (smil italský) a další

Všechny jmenované bylinky snesou a vítají slunce. Díky němu dobře voní, a pokud jsou i léčivkami, obsahují více účinných látek než z místa stinného.

Nedáváme jim živný substrát, spíše lehčí písčitou zeminu s přidaným rašelinovým substrátem. Samozavlažovací truhlík je dobrý, ale pro tuto příležitost je obyčejný ještě lepší. Bylinky chtějí jiný přístup než květiny za oknem. Lépe voní ty, které mají méně živin i méně vody. Takže zaléváme střídmě.

A co mrkev nebo salát, můžeme je také pěstovat za oknem? Poslechněte si v reportáži.

Spustit audio

Související