Bylo to bezpráví, rozhodl kolínský soud o vysídlení, pokutě a vězení někdejšího rolníka

3. říjen 2019 12:55

Kolínský soud ve čtvrtek znovu otevřel příběh rodiny zemědělce, kterou komunisté v rámci akce Kulak v padesátých letech minulého století nedobrovolně vystěhovali ze statku. Tehdejší režim se tak snažil zlikvidovat soukromé hospodářství. Soud skoro po sedmdesáti letech uznal, že násilným vystěhováním došlo k bezpráví.

Soud rehabilitoval celkem pět členů rodiny zemědělce Jaroslava Hellera, který měl statek v Toušicích na Kolínsku. Kladně tak rozhodl o morální satisfakci poškozených.

Z vysídlené rodiny žije v současné době už jenom dcera zemědělce. Právě ta se s dalšími příbuznými před časem obrátila na soud. Požádala, aby uznal, že minulý režim jednal protiprávně, když její rodiče, sourozence, babičku i ji samotnou násilně vystěhoval.

Zemědělec Jaroslav Heller vlastnil pole, na kterých soukromě hospodařil. Pro tehdejším režim se kvůli tomu stal nepohodlným rolníkem, takzvaným kulakem a musel odevzdávat část výpěstků i rostlinné produkce.

Náprava křivdy

Podle režimu ale zemědělec nařízení řádně neplnil a dostal kvůli tomu dvakrát pokutu celkem 70 tisíc korun. Tehdejší soudy ho navíc poslali na rok do vězení a nechali mu propadnout majetek. Jedním z důsledků bylo právě nucené vystěhování celé rodiny. 

Kolínský soud rozhodl o morální nápravě křivdy pravomocně, protože se všichni účastníci vzdali práva na odvolání. Rodina ale ještě usiluje o navrácení pokut, které musel Jaroslav Heller zaplatit tehdy československému státu. To ale bude předmětem jiného řízení.

Podobné věci řeší soudy po celé republice. Jenom kolínský soud se za poslední dva roky zabýval minimálně čtyřmi obdobnými případy. Obhájce Lubomír Müller, který zastupuje rodinu Hellerových, má v současné době na stole dalších pět případů, ve kterých lidé žádají soudy o rehabilitaci.

Kromě případů vysídlených sedláků pomáhá očistit taky třeba odpírače vojny nebo někdejší příslušníky pomocných technických praporů, kterým se říkalo pétépáci

autor: Michal Trnka
Spustit audio