Bylo by vhodné začít testovat děti ve školách v regionech s vysokou incidencí, myslí si Smejkal

Počty lidí nakažených covidem oproti minulému týdnu stouply o polovinu. Ministerstvo zdravotnictví chce na situaci reagovat zkrácením platnosti testů a posílením kontrol. Je to dostatečná reakce? Měla by vláda obnovit plošné testy ve školách? A hrozí omezování fungování restaurací, obchodů nebo zpřísnění pořádání hromadných akcí? Hostem Tomáše Pancíře ve Dvaceti minutách Radiožurnálu je epidemiolog a vedoucí Mezioborové skupiny pro epidemické situace Petr Smejkal.

Podle aktuálních dat Ústavu zdravotnických informací a statistik se covid-19 v poslední době nejvíce šíří mezi dětmi a studenty. V přepočtu na 100 tisíc lidí je za poslední týden nakažených ve věku šest až jedenáct let 165 dětí, ve věku 12 až 15 let je toto číslo aktuálně 191 a ve věku 16 až 19 145 nakažených na 100 tisíc. Když to srovnáme s lidmi nad 65 let, tak tam je tento aktuální koeficient pětkrát až šestkrát nižší, necelých 29 nově nemocných na 100 tisíc obyvatel. V této situaci není čas na to, aby se zavedlo plošné testování žáků a studentů ve školách?

Já si myslím, že v těch regionech, kde je incidence, řekněme 100 na 100 tisíc obyvatel za sedm dní, to vhodné je. Samozřejmě by bylo dobré vysvětlit, že děti starší 12 let se také mohou očkovat. Pořád je to ale kohorta lidí, kde je ta proočkovanost nejnižší. Testování neočkovaných, které se týká především školáků, v regionech nad touto incidencí, je z našeho pohledu vlastně docela efektivním protiepidemickým opatřením. Nakonec to vyjde i nejlevněji, protože když budeme vědět o těch, kteří někoho nakazí, tím méně bude lidí v karanténě, tím méně nás to bude stát.

Čtěte také

Bavili jste se o tom na Radě vlády pro zdravotní rizika?

No, já jsem tam řekl, že tohle je náš návrh.

Kdo byl proti?

Rada vlády je o tom, abychom to tam prodiskutovali. Pan ministr řekl, že to zváží a že to ještě projednají, takže to uvidíme. Vláda se schází v pondělí, myslím.

Takže vy čekáte, že by k tomu mohla  vláda v pondělí dospět?

Třeba ano.

Budete pro to přes víkend něco dělat?

Vydáme stanovisko, které se toho bude týkat. Říkám ale, že se nechceme zabývat jen testováním. Ještě máme očkování a zajištění toho, aby se ten systém uplatňoval a vymáhal.

autoři: Tomáš Pancíř , vla

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.